Bewoners Laakweg in Den Haag wonnen een muurschildering

27 oktober 2016

Het is lekker wonen aan de Haagse Laakweg. Basketbalveld voor de deur, een bescheiden park en een grote speeltuin. Alleen de buitenkant van de woningen kon met al die grijze stenen wel wat vrolijker. De bewoners van Staedion deden mee aan de Prijsvraag Mijn Thuis en nu fleuren drie gigantische muurschilderingen de gebouwen helemaal op.

Graffiti-artiesten Karski & Beyond zijn de makers van de kleurrijke muurschildering. Beyond vertelt: "Onderzoek heeft aangetoond dat een wijk kan opbloeien door het gebruik van muurschilderingen. Karski en ik zijn en langs de bewoners van de Laakweg gegaan met onze plannen voor deze muren. We hebben hun ook gevraagd naar ideeën en wat naar voren kwam is dat ze vooral veel kleur belangrijk vonden."

Levensfases in graffiti

De drie schilderingen, die helemaal met spuitbusverf werden gemaakt, staan voor verschillende fases in het leven. “Op de eerste zie je een baby die door een ooievaar wordt gebracht. De ooievaar is natuurlijk hét symbool van Den Haag maar werd nergens zo groot getekend als hier. De kroon op het hoofd van de baby staat voor Den Haag als koningsstad, maar ook voor het idee dat elk kind bij geboorte de kans heeft om een koning te worden, op welk vlak dan ook. De tweede schildering staat voor de jeugd. Het straalt vrolijkheid en vrijheid uit. Lekker plezier maken en een onbezorgde jeugd hebben. Dat hebben we met het speelgoedvliegtuigje en de open armen van het kind proberen te verbeelden. De derde is een vrouw in de bloei van haar leven. We hebben haar omgedoopt tot de ‘tante van de wijk’. Iemand waar je terecht kan, die staat voor een warm, vertrouwd thuisgevoel. De bewoners hadden de plannen al gezien, maar nu ze op de muren staan zijn ze super enthousiast. Heel gaaf om mee te maken”, aldus Beyond.

Laakweg muurschildering

Vierde muurschildering

De gebouwen aan Laakweg hebben in totaal vier muren. Omdat de reacties op de eerste drie zo positief waren, mogen Karski & Beyond in opdracht van Staedion nu ook een vierde muur maken. Hier wordt in november 2016 mee gestart. Beyond: "We zijn druk bezig met de voorbereidingen. Ik verklap nog niet helemaal wat het gaat worden, maar het heeft met de liefde tussen twee mensen te maken. De fase van voor de geboorte. Dan is het verhaal helemaal compleet."

Laakweg muurschildering

Doe ook mee met de Prijsvraag Mijn Thuis

Wilt u ook zo’n muurschildering? Of een moestuin voor de buurt? Doe dan mee met de Prijsvraag Mijn Thuis! Inschrijven kan tot 1 november 2016.

Bekijk hier een filmpje over de muurschilderingen

Lees meer over Karski & Beyond