Kortenbos heeft weer een buurthuis

19 oktober 2016

Een plek voor alle buurtbewoners. Om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. Dat was de droom van Priscilla de Bakker en haar vriend Ricardo van der Mark uit Kortenbos. Met hun eigen stichting en wat hulp van Staedion – ze waren één van de winnaars van de prijsvraag Mijn Thuis – openden ze het buurthuis aan de Sirtemastraat.

4)-1-HR_4578_fvdb_20160610.jpg

Priscilla (rechts) met een van de vrijwilligers

Priscilla groeide op in Kortenbos. Zij zag dat er geen gezamenlijke plek meer was voor bewoners. “Door de bezuinigingen de afgelopen jaren werden buurthuizen gesloten. Dat is zo jammer! Je hebt hier echt iets nodig voor de mensen. Vroeger ondernamen we van alles hier samen met de buurt. Nu trekken mensen weg en er komen nieuwe mensen bij uit verschillende culturen. Onderling contact verwatert. Maar de behoefte blijft. Ouderen willen aanspraak en wat hulp. Jongeren willen een plek voor zichzelf.”

Aan de slag

Samen met een aantal vrijwilligers besloot Priscilla er werk van te maken. “Ik heb een baan in de psychiatrie. Ook daar zie ik hoe belangrijk ontmoeting en activiteiten voor de mensen zijn. Het was altijd al mijn droom om hier ook iets in de buurt mee te doen. Toen Ricardo voor zijn bedrijf in Glas- en gevelreiniging een mooie ruimte vond aan de Sirtemastraat, zagen we dat we veel meer zouden kunnen doen met het pand. We zetten de Stichting ZHB op, vernoemd naar het Zuid-Hollands Bierbedrijf dat hier vroeger zat. De stichting bestaat uit ons en uit een aantal andere bewoners uit Kortenbos.”

Prijsvraag

Priscilla ging in gesprek met Staedion en stuurde haar plan voor het buurthuis in voor de prijsvraag Mijn Thuis. “We vielen in de prijzen! En we hoefden een half jaar geen huur te betalen voor de ruimte aan Staedion. Zo kregen we de kans om op te starten met het buurthuis. Van het geld van de prijsvraag hebben we de vloer, tafels en stoelen aangeschaft.”

Bingo en darten

“Sinds de zomer zien we steeds meer mensen komen”, stelt Priscilla enthousiast. “Ze moeten even wennen aan deze nieuwe plek, want ze weten vaak niet dat ze hier gewoon binnen kunnen lopen. We organiseren van alles, zoal bingo, kaartavonden en darten voor jongeren. Ook komen kinderen met verschillende culturele achtergronden hier bordspelletjes doen.”

4)-2-HR_4618_fvdb_20160610.jpg

Samen naar de Olympische Spelen kijken

We hebben beneden een ruimte voor ouderen en boven voor jongeren. Maar ze kunnen elkaar ook ontmoeten en verhalen delen. Zo leren ze van elkaar. Daar is het ons om te doen. We willen een plek zijn voor de buurt. Ricardo praat met jongeren die geïnteresseerd zijn in een baan in glas- en gevelreiniging en verwijst ze door naar collega-bedrijven waar ze stage kunnen lopen. Ik help ouderen achter de computer. En verder willen we vooral dat mensen zelf activiteiten bedenken en organiseren. Zo houden we hier kookavonden met bewoners en kijken we samen voetbal of naar de Olympische Spelen.”

Alles is mogelijk

“Straks gaan we gewoon huur betalen voor de ruimte. We komen aan het geld door de verkoop van consumpties en we vragen voor bepaalde activiteiten een kleine bijdrage. Het is fijn om ons initiatief te zien groeien. We hebben allebei een baan naast het buurthuis, dus de activiteiten moeten vooral uit de buurt zelf komen. Er is nu al een motorclub die hier vergadert, iemand wil een rondvaart met lunch organiseren, in de winter is er een soepavond en we denken aan een meidenbingo. Ik zou zeggen: ‘mensen kom allemaal langs. Er is hier van alles mogelijk!’

4)-3-HR_4751_fvdb_20160610.jpg

Zelf iets organiseren in het buurthuis?

Komt u uit Kortenbos en wilt u iets organiseren voor andere buurtbewoners? Neem dan contact op met Priscilla de Bakker. of loop het buurthuis eens binnen. Iedereen is welkom en Priscilla bekijkt graag samen met u de mogelijkheden.

De Raad van Advies (RvA) van Staedion organiseerde samen met Staedion deze prijsvraag.

4)-4-HR_4668_fvdb_20160610-(1).jpg

Ook dit jaar worden er weer Mijn Thuis prijzen uitgereikt voor het beste buurt-idee. Dit wordt op 8 december 2016 bekend gemaakt. Kijk daarvoor op onze website, Facebook en Twitter in de gaten!