Klussen in je huurwoning: de spelregels

15 november 2016

Uw woning inrichten naar eigen smaak? Bij Staedion begrijpen we dat. We willen graag dat u zich thuis voelt in de woning. Kleine klusjes zijn vaak zo geregeld. Maar voor grote veranderingen in gelden voorwaarden
Inspiratie opdoen? Lees hieronder hoe Onno zijn huurwoning heeft aangepast. Als u zelf aan de slag gaat, bekijk dan eerst onze voorwaarden voor zelf klussen

Hij werkt in de zorg, maar is van huis uit antropoloog. Reizen zit hem in het bloed.  En dat zie je terug in zijn woning in hartje Den Haag. Onno maakte van zijn huurhuis zijn droomwoning. Hij deed er – met tussenpozen – meer dan tien jaar over om de maisonette van 85 m2 te verbouwen.  Het resultaat: een Afrikaans paleisje.

Wat heb je met Afrika?

“Ik heb veel gereisd. Door Ethiopië, Eritrea, Marokko. De woningen daar hebben dikke muren en warme kleuren en zitbedden met veel kussens. Die uitnodigende sfeer wilde ik ook in mijn woning.”

Had je vanaf het begin dit resultaat voor ogen?

“Nee, het is zo gegroeid. Ik wist van te voren ook niet dat de verbouwing me zoveel jaren zou kosten.”

resultaat.jpg

Hoe is je huis nu echt anders dan voorheen?

“De prachtige dikke muren. Ik heb ze gemaakt van gasbetonblokken. Het voordeel is dat je daarmee ook ronde vormen kunt creëren, iets wat Nederlandse huizen zelf bijna nooit hebben. Voor de Arabische boog in mijn huis heb ik een houten mal gebruikt. Daarover heb stucwerk aangebracht.

woonkeuken.jpg

Wat heb je voor de verbouwing geregeld met Staedion?

“Ik heb een deel van de tussenmuur tussen de gang en de keuken weggehaald. Daardoor heb ik nu een ruime woonkeuken waar ook mijn eettafel in past. Dit heb ik eerst met Staedion overlegd. Het is geen steunmuur, dus ik mocht hem afbreken.”

woonkeuken2.jpg

Van het balkon heb je een inpandige patio gemaakt?

“Ik had een klein winderig balkon. Door de opening dicht te maken met plexiglas is het nu een uitbreiding van mijn woning. Ik heb er planten neergezet zodat ik toch buiten een beetje naar binnen haal.”

patio.jpg

En al die mooie tegels op de vloer?

“Ja, ik weet dat je niet zomaar tegels of houten vloeren mag leggen. Daar kunnen je buren last van hebben. Hakken van schoenen klinken er bijvoorbeeld hard op door.  Ik heb met mijn onderburen overlegd en afgesproken dat ik binnen alleen op sokken loop. Boven heb ik ook tegels liggen, maar daar heeft sowieso niemand last van omdat dat mijn eigen verdieping is. “

Hoe kom je aan die bijzondere tegels?

“Ik ben gaan zoeken. Op reis en via internet. Ik heb ze opgehaald in Granada en Fez. Ook naar de houten vloer en de Marokkaanse luiken heb ik lang gezocht. Uiteindelijk vond ik veel van mijn spullen bij bedrijven die in originele bouwmaterialen handelen. Het zijn de details die het ‘m doen.  Daardoor doet het heel authentiek aan.”

Wat waren de grootste uitdagingen?

“Alles zelf doen. Met de elektriciteit moet je echt uitkijken. Staedion heeft bouwtekeningen zodat je weet waar leidingen zitten. Die kun je ook opsporen met een bepaald detectieapparaatje. Verder heb ik in Marokko bij een vakman geleerd hoe de muren die traditionele Oosterse look krijgen. Er zitten echt honderden uren werk in dit huis.”

Weet je dat als je vertrekt je de woning in originele staat moet terugbrengen?

“Dat weet ik. De gasbetonblokken kan ik er zo weer uithalen en misschien willen de nieuwe bewoners het wel zo houden? Maar voorlopig ga ik hier niet weg.”


Zelf klussen in uw woning? In 3 stappen uw aanvraag geregeld!

Uw woning inrichten naar uw eigen smaak? Bij Staedion begrijpen we dat. We willen graag dat u zich thuis voelt in de woning. Kleine klusjes zijn vaak zo geregeld. Maar voor grote veranderingen gelden voorwaarden. Soms kunt u direct aan de slag, soms heeft u vooraf toestemming nodig. Wij adviseren waar nodig en denken graag met u mee.

In slechts 3 stappen regel je online je aanvraag: www.staedion.nl/zelfklussen.