Bewoners blij met opknapbeurt Reitzstraat

31 augustus 2017 Staedion vindt het belangrijk dat bewoners zich thuis voelen. Daar draagt het groot onderhoud aan de Reitzstraat in de wijk Transvaal zeker aan bij. Staedion knapt daar 81 portiekwoningen van binnen en buiten op en maakt ze energiezuiniger. Op 30 augustus vond het startschot plaats van dit project.

Hulya Dogan (50) woont al bijna dertig jaar in Transvaal. Zij is actief in de bewonersorganisatie van de wijk en heeft veel overleg gevoerd met Staedion over de woningen aan de Reitzstraat. “De huizen zijn bijna dertig jaar oud en onderhoud was echt wel nodig. De tegels en voegwerk hadden hun langste tijd gehad. En er was regelmatig lekkage of de elektriciteit viel uit. Nu krijgen we andere kozijnen, de cv-ketel wordt vervangen en er komt een nieuwe keuken en sanitair.” De bewoners mochten hun wastafels, tegels en kleur van de kozijnen zelf kiezen. Ook worden alle balkons vernieuwd en de asbestplaten vervangen. “Ik ben heel trots dat ik een rol heb kunnen spelen bij dit project. De Reitzstraat is een hele fijne plek om te wonen en nu wordt het nog beter en schoner, waardoor ik mij er nog meer thuis voel.“

Reitzstraat-groot-onderhoud-Geinterviewden.jpg

Energie besparen

De Haagse wethouder Joris Wijsmuller en Staedion-directeur Willem Krzeszewski onthulden samen met de bewoners het bouwbord. Dit was het officiële startsein voor het groot onderhoud van de woningen aan de Reitzstraat. De komende vijf jaar blijft Staedion investeren in Transvaal door werkzaamheden uit te voeren bij nog ongeveer 400 woningen in de Cronjéstraat/Bothastraat, Smitstraat/Joubertstraat en de Kockstraat.
Staedion-directeur Willem Krzeszewski: “Staedion vindt het belangrijk dat bewoners een fatsoenlijke woning hebben die past bij deze tijd. Een energiebesparend label hoort daar bij.” Staedion zet in op het verhogen van het energielabel met gemiddeld twee stappen, van C/D/E naar A en B. Dit realiseert Staedion door energiebesparende maatregelen, zoals hoogrendementsglas (HR++) en een energiezuinige hr-ketel.

Reitzstraat-groot-onderhoud-Staedion-directeur-en-Wethouder-(1).jpg

Samenwerking

“Bewoners verdienen goede woningen,” voegt de wethouder toe. “Daar willen wij als gemeente hard aan werken, samen met Staedion. Om de werkzaamheden goed te laten verlopen is de samenwerking tussen bewoners, Staedion en de aannemer heel belangrijk. Een groot onderhoud zoals deze aan de Reitzstraat zorgt voor inbreuk op het huishouden van de bewoner. Er lopen ongetwijfeld dingen anders dan gepland, maar juist dan moet je elkaar weten te vinden.”
Aan het contact tussen de bewoners onderling ligt het in ieder geval niet. Sharda Pherai (46) woont samen met haar kinderen bij haar moeder. Zij is opgegroeid in de wijk en keerde een tijdje geleden weer terug. “Het is een heerlijke, veilige buurt om in te wonen. Het contact onderling is heel goed en er is veel sociale controle.” Mevrouw Pherai is tevreden over hoe Staedion communiceert over het groot onderhoud. “We konden uit veel materialen kiezen, zoals bijvoorbeeld de kleur van de tegels. “Nu is het afwachten hoe het er in de praktijk echt uitziet.”
 

Tijdelijke woningen

Ook bewoonster Loes Akyürek (74) is blij met de opknapbeurt van haar woning. Zij woont al vijftig jaar met veel plezier in de Reitzstraat. “Ik krijg straks een douche in plaats van een bad. Dat vind ik, zeker nu ik wat ouder ben, een stuk prettiger.” De woningen worden midden 2018 opgeleverd. Om de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken, biedt Staedion opvang aan in de vorm van wisselwoningen. Mevrouw Akyürek ziet een beetje tegen de tijdelijke verhuizing op, maar kijkt wel uit naar het resultaat. “Ik ben heel benieuwd hoe mijn nieuwe douche eruit ziet.”
Herstructureringsconsulent Kim van der Woude vindt het belangrijk dat hier ook oog voor is. “Sommige bewoners vinden het moeilijk om hun spullen achter te laten. Daarom verdiepen we ons in de bewoners achter het project en geven waar nodig extra aandacht.”