Gezelligheid keert terug in de Stieltjesstraat

13 april 2017

In de Haagse Stieltjesstraat staat activiteitencentrum De Stiel. Nadat het een paar jaar gesloten was, werd het twee jaar geleden weer geopend. Inmiddels weten heel wat buurtbewoners van de flats eromheen het centrum weer te vinden. Staedion ging op bezoek en schoof net op tijd aan voor het toetje.

Vijftien buurtbewoners van de flats aan de Stieltjesstraat zitten aan de lange tafel in het zaaltje van De Stiel. Druk kletsend worden de ijsjes opgelepeld. Frida Stolp, coördinator van de vrijwilligers vertelt: 
“Elke woensdag koken we een driegangenmenu. Altijd een soepje vooraf, voor het hoofdgerecht iets met aardappels, groente, vlees of macaroni en een ijsje met slagroom toe.”

Stieltjesstraat-Den-Haag-Staedion3.jpgIedere woensdagavond kunnen bewoners voor € 4,- smullen van een driegangenmaaltijd

Kleuren voor ouderen

Wim Kort (64 jaar) is een van de vaste bezoekers van de woensdagavond. “Ik woon alleen en koken is niet echt mijn hobby, vooral niet voor één persoon. Naast dat het eten lekker is, is het ook gewoon gezellig. Zelf werk ik nog, waardoor ik nog niet veel meedoe met de activiteiten. Maar eind dit jaar ga eindelijk ik met pensioen, dus dan ben ik hier vast vaker te vinden!", aldus Wim. Ook aan tafel zit Bep van Alphen (76 jaar). Bep: “Elke flat aan de Stieltjestraat had een eigen ruimte beneden voor activiteiten zoals bingo. Maar die sloot pas geleden en nu gaan we hier heen. Ik ben begonnen met een groepje “kleuren voor ouderen”. We maken mooie dingen, hoor. Kijk daar maar aan de muur, die grote mandala hebben we met 3 mensen ingekleurd.”

Stieltjesstraat-Den-Haag-Staedion1.jpgBep (rechts op de foto) startte onlangs het groepje 'kleuren voor ouderen'

Stieltjesstraat-Den-Haag-Staedion6.jpgMaar liefst 3 mensen werkten aan de kleurrijke mandala

Elke dag iets te doen

Frida Stolp vertelt: “Toen ik vorig jaar met pensioen ging, wilde ik niet achter de geraniums gaan zitten. Daarom heb ik mij hier aangemeld. Inmiddels ben ik bijna elke dag op het centrum te vinden en organiseren we elke dag wel iets. Sowieso kan iedereen dagelijks aanschuiven voor een kopje koffie of thee. Vier keer per week wordt er gebiljart, op maandagmiddag is er ‘bewegen voor ouderen’ en in de avond een kaart- en damclub. Op woensdag en zaterdag wordt er gesjoeld en op vrijdag hebben we salsa-les of een golden oldies dansavond. De zondag is voor de bingo, die wordt heel goed bezocht! Dit voorjaar gaan we samen met Staedion de tuin opknappen, zodat we in de zomer lekker in het zonnetje kunnen zitten.”

Stieltjesstraat-Den-Haag-Staedion4.jpgTrots poseert Frida voor 'haar' centrum

Er kan meer bij

Ook al weten steeds meer buurtbewoners het activiteitencentrum te vinden, nog steeds zijn er meer buurtbewoners van harte welkom om aan te schuiven bij de activiteiten. Frida: "De Stiel is na de tijdelijke sluiting alweer bijna twee jaar geopend, maar nog niet iedereen die hier vroeger kwam weet ons te vinden. Nu met het sluiten van de ruimtes in de flats om ons heen, hopen we dat die mensen het ook leuk vinden om naar De Stiel te komen. Als bezoeker of vrijwilliger, iedereen is welkom!"
Stieltjesstraat-Den-Haag-Staedion5.jpgHendrik Pennings, één van de vrijwilligers bij De Stiel ruimt de laatste restjes van het diner op. 

Wilt u ook eens een kijkje nemen bij De Stiel? Op werkdagen is De Stiel geopend vanaf 10:00 uur, op zaterdag vanaf 12:00 uur en zondag vanaf 14:00 uur. Adres: Stieltjesstraat 848A, Den Haag.

Beeld: Frank van der Burg
 

LEES OOK: De leukste plekjes van Laakkwartier