Haagse stadsstraat kleurt groen

24 februari 2017

De Nieuwe Molstraat en de straten eromheen kleuren de komende tijd groen. Onlangs startte er het project “De Groene Mol”. Een initiatief om de versteende straten om te toveren tot groene oase.

“De  Nieuwe Molstraat van versteende hittestraat naar groene oase omtoveren, samen met de buurt”. Dat was de droom van buurtbewoner Gerlinde Beusink. Omdat er veel huizen in en om de Nieuwe Molstraat van Staedion zijn, schreef ze anderhalf jaar geleden dit idee in voor de prijsvraag Mijn Thuis. Staedion was onder de indruk van het plan en het werd één van de prijswinnaars. Nu eindelijk is het zover: de eerste plantjes zitten in de grond.
Groene-Mol-Den-Haag-Staedion2.jpgGerlinde Beusink, initiatiefneemster van het project 

Versteende hittestraat

Er was een tijd dat er heel veel gesloopt werd het Haagse centrum. Dat kwam omdat er steeds meer auto's kwamen die via de binnenstad naar de buitenwijken reden. Hierdoor stond het verkeer vaak muurvast. De huizen in het centrum moesten plaats maken voor het Prins Berhardviaduct, die dwars door het centrum liep. Er werd steeds meer gesloopt tot er bijna niets meer over was van de eens zo karakteristieke binnenstad. Gelukkig werd er in 1981 een einde aan gemaakt aan het plan en besloot de gemeente te stoppen met het verder slopen van de huizen voor autowegen. Er moesten weer huizen terugkomen op de plek waar de autoweg ooit was gepland, en zo ontstonden De Nieuwe Molstraat, Looijersstraat en de Hamerstraat. Deze huizen hebben alleen niet het authentieke karakter van de huizen die er ooit stonden. Gerlinde: "Toen de huizen werden gebouwd, was er geen aandacht voor groen. Veel steen en geen natuurlijke elementen. Daar gaan we met de groene mollen nu eindelijk verandering in brengen."
Groene-Mol-Den-Haag-Staedion.jpgStraks groeien er klimplanten tegen de muren

Groene mollen

De Groene Mol is een project voor en door de buurt. Gerlinde roept alle buurtbewoners mee te helpen met het onderhoud. Bewoners kunnen zich aanmelden en worden dan een ‘groene mol’. Taken zijn bijvoorbeeld water geven, onkruid wieden en aarde omharken. En er is twee keer per jaar een straatdag waarbij alle bewoners helpen de straat winter- of zomerklaar te maken. Erna is er een gezellige buurtborrel.
Groene-Mol-Den-Haag-Staedion3.jpgEen aantal buurtbewoners heeft zich aangemeld als 'groene mol'.

Van Aalbes tot Winterjasmijn

De mollen hoeven niet perse groene vingers te hebben, als ze maar enthousiast zijn. Gerlinde: “We hebben een overzicht van alle planten en bloemen gemaakt, met een uitgebreide beschrijving hoe ze te verzorgen. Er komen Aalbessen, Blauwe Regen, Kiwi’s, Marokaanse Brem, Rozemarijn, Trompet, Winterjasmijn en nog veel meer. Met een beetje geluk kunnen we volgend jaar fruit en kruiden uit eigen tuin eten.”
 
Een overzicht van waar alle planten en bloemen straks worden gepland.
Een overzicht van waar alle planten en bloemen straks worden gepland. Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Woon je in een van die straten en wil je ook groene mol worden? Mail naar Gerlinde Beusink
 
LEES OOK: Bios wordt boomhuttenclub

Beeld: Frank van der Burg