Op bezoek bij een 100-jarige bewoonster

05 april 2017

Het regent mijlpalen in het leven van Hendrika Bekker. Een paar maanden geleden bereikte ze de leeftijd van 100 jaar, ze woont inmiddels 50 jaar in een woning van Staedion en is ze is dit jaar 20 jaar samen met haar partner. We zochten haar op in haar flat in Loosduinen.

Aan sfeer geen gebrek in het huis van mevrouw Bekker. Aan de muur hangen schilderijtjes met vlinders en bloemen, overal staan familiefoto's en in de vensterbank staat haar grote verzameling: kamerbelletjes. We voelen ons er direct thuis. We proosten op de verjaardag van mevrouw Bekker en het feit dat ze al 50 jaar in een woning van Staedion woont. Mevrouw Bekker: “Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik mocht deze flat bekijken en wist het meteen: 'Dit is mijn flat, hier wil ik wonen!' Ik had het er meteen naar mijn zin. Het uitzicht op de bossen, vlakbij het strand en de winkels. En altijd leuke buren, 50 jaar geleden en nu nog. Ik ben wel degene die hier het langste woont.”

100-jarige-helioptrooplaan-Den-Haag-Staedion.jpg
100 jaar worden en 50 jaar wonen in een Staedionhuis: Dat verdient een bloemetje! John Dingjan, bewonersconsulent bij Staedion geeft mevrouw Bekker de bloemen.

100-jarige-Heliotrooplaan-Den-Haag-Staedion4-(1).jpg
De verzameling belletjes in de vensterbank

Eerste vrouw met auto

Natuurlijk zag de wereld er 50 jaar geleden heel anders uit. Mevrouw Bekker: “Ik werkte bij provinciale griffie. Daar zat ik bij de paspoortenafdeling. Ik was de eerste vrouw van de afdeling met een auto! Een Fiat 600. Wat een vrijheid. Ik vond het heerlijk om te werken. En deed dit tot late leeftijd. Mijn man werd ziek en stopte met werken. Nadat hij overleed en ik een tijd alleen was,  belde mijn oude baas van de griffie, Kees Vogel. Er was een klik. We konden goed praten, ook over onze overleden echtgenoten, dat was heel prettig. Sindsdien hebben wij een latrelatie. Kees woont in Leiden, het ene weekend zijn we bij Kees, het andere bij mij. Wie verwacht dat nou nog, dat je op je 80ste een relatie krijgt, ik ben er heel blij mee.

100-jarige-Heliotrooplaan-Den-Haag-Staedion2.jpg
Mevrouw Bekker is heel gelukkig met meneer Vogel. 

Het geheim

Het is niet niks, 100 worden. We vragen ons af wat haar geheim is. Mevrouw Bekker: "Ik heb nooit gerookt en gedronken. Dat helpt, maar dat is niet het geheim. Mijn vorige man was heel veel jaar terug in Amerika waar hij op een markt een Indiaan tegen kwam met een kraampje. Op het kraampje stond een glas met een rode vloeistof. Hij deed een beetje citroensap in de kleurstof en de kleur werd lichter. ‘Zo is het ook met het lichaam,  door citroensap te drinken worden de aderen schoon', zei de Indiaan. En vanaf die tijd neem ik iedere morgen op nuchtere maag het sap van 1 citroen, gemengd met het sap van 1 of 2 sinaasappels om het iets zoeter te maken. En blijkbaar werkt het, want ik ben er nog steeds. En niet zeurpieten, dat helpt ook. Mijn motto is: ‘het is nou eenmaal zo’. Neem het leven zoals het komt. Dat ik hier zo lang zou wonen had ik in het begin niet gedacht. Maar nu is het zover en ga ik natuurlijk nooit meer weg. Ik zeg altijd: de enige manier om mij hier weg te krijgen is tussen 6 plankjes."

100-jarige-Heliotrooplaan-Den-Haag-Staedion3-(1).jpg
Dat ze 100 werd, bleef niet onopgemerkt. Er kwamen felicitaties van de Gemeente Den Haag, de burgemeester en zelfs van het Koninklijk Huis. 

100-jarige-Heliotrooplaan-Den-Haag-Staedion1.jpgEn Er moet er ook even geproost worden. Wel alcoholvrij natuurlijk, want je wordt niet zomaar 100!
 
Beeld: Frank van der Burg


LEES OOK: De leukste plekjes van Loosduinen