Uit de kunst

22 juni 2017

Steeds vaker kom je ze in Den Haag tegen: muurschilderingen waar je blij van wordt. En dan hebben we het niet over 'even' een likje verf, maar de kleurrijkste kunst spat van binnen- en buitenmuren. De kunstenaar die verantwoordelijk is voor al dat moois is Margriet Snaterse. De hoogste tijd om haar beter te leren kennen. 

Hoe kwam je erbij om muurschilderingen te maken?
Margriet: “Ik kreeg de kans om na een loopbaan van 25 jaar als sociaal werker een andere richting op te gaan. Voor mijn loopbaan zat ik op de kunstacademie. Mijn droom was om te schilderen voor mijn beroep. Uiteindelijk waagde ik de sprong en begon voor mijzelf. Ik heb sindsdien niet stil gezeten!”

Margriet-Snaterse-Schilderingen-Den-Haag-Staedion7.jpgMargriet bij één van haar projecten
 
Hoe is de samenwerking met Staedion ontstaan?
“Ik werd gevraagd door een collega van vroeger om in Transvaal haar schuttingen te beschilderen. Een bekende van haar zag dat en vroeg aan mij of ik ook niet zoiets bij hun kon doen. Dit was in de Lamel aan de Neherkade. En dus ging ik in gesprek met Staedion, de gemeente en stichting 1818. Zo is de relatie met Staedion ontstaan. De bewoners deden mee aan de prijsvraag Mijn Thuis van Staedion en wonnen geld voor de schildering. Zo is het begonnen.”
Margriet-Snaterse-Schilderingen-Den-Haag-Staedion4.jpgHet portiek van de Lamel kon wel een opknapbeurt gebruiken!
Margriet-Snaterse-Schilderingen-Den-Haag-Staedion13.jpgHet resultaat!

Hoe ga je te werk?
“Vaak krijg ik een aanvraag via via of via Facebook. Dan ga ik eerst praten met de bewoners. Ik luister aandachtig naar wat ze voor ogen hebben. Ik zeg wel eens: ‘het is een kunst om goed te luisteren’. Dan maak ik verschillende voorstellen en die bespreek ik. Nadat we voor een ontwerp hebben gekozen, maak ik omtrekken van de figuren op ware grootte en plak ik die op de muur. Zo kan ik goed zien of de verhoudingen kloppen en kan ik nog schuiven met bepaalde onderdelen. Een beetje uit elkaar, of toch dichter bij elkaar. Soms is het een heel gepuzzel. Daarna trek ik de vormen over op de muur en kan ik gaan inkleuren.”

Margriet-Snaterse-Schilderingen-Den-Haag-Staedion11-(1).jpgEerst knipt Margriet uit papier de contouren op ware grootte uit. 
 
Wat is je grootste inspiratie?
“De natuur! De vormen zijn zo divers en bijzonder. Ik hou van wandelen door de natuur. Daar haal ik eindeloos veel inspiratie vandaan. Vaak zie je bloemen en planten terug in mijn werk. En het strand, daar kom ik ook graag.”
 Margriet-Snaterse-Schilderingen-Den-Haag-Staedion1.jpgHet strand is een dankbaar onderwerp voor Margriet

Waar ben je nu mee bezig?
“Het gebouw Haagweide, ook wel de Ellips genoemd bij het Huygenspark. Daar is een grote poort met betonplaten. Van de week stonden alleen de achtergrondkleuren er op en dat maakte al zo’n groot verschil! Meteen kleurrijk en fris. Deze keer werkte ik aan de ontwerpen samen met Monique Rijksen, een architect die ook in het gebouw woont. Zij hing een poster op een centrale plek en vroeg daarin aan alle bewoners om mee te denken met het ontwerp. Daar kwamen twee thema’s uit: bloemen en kinderen. Monique bedacht om kleine plantjes en onkruid uit te vergroten en dan de kinderen er als het ware doorheen te laten klauteren. Ik heb toen de kinderen van het complex laten spelen in de speeltuin en heb ze nageschilderd.”

Margriet-Snaterse-Schilderingen-Den-Haag-Staedion3.jpgAlleen de ondergrond maakt al een wereld van verschil op de pilaren van de Ellips
 
Welk project is favoriet?
“Dat kan ik niet kiezen, alle projecten waar ik aan werk zijn leuk! Die waar ik nu aan werk is nu mijn favoriet, omdat ik daar nu vol mee bezig ben. Maar wat ik ook heel leuk vond om te doen, waren abstractere vormen, een wens van de bewoners. In plaats van figuratief, wat ik vaak doe, maakte ik in overleg bladvormen en spiralen van beton, waardoor er een  3 dimensionaal effect ontstond.”
 
Is het bij jou thuis ook zo mooi beschilderd?
“Alleen de tuin! Daar maakte ik een groot strandtafereel. Ik kan dus elke dag naar het strand, heel gezellig.”
 
 Margriet-Snaterse-Schilderingen-Den-Haag-Staedion8.jpg
Dit project is naar aanleiding van een gedicht van Ernesto Behm over de geschiedenis van Den Haag. Er was al een schets. Ik heb er alleen de zeilboot met de kinderen aan toegevoegd en het geheel uitvergroot

Meer werk van Margriet vindt u hier

LEES OOK: GEZELLIGHEID KEERT TERUG IN DE STIELTJESSTRAAT