Wonen in een woongroep

20 maart 2017

In Wateringseveld bestaat sinds 1999 woongroep Wateringse Hof, een GDO woongroep voor ouderen. Bewoners mogen hier wonen vanaf 55+, maar er is ook een grote groep van boven de 80. Hoe is het om te wonen in een woongroep? Staedion ging langs bij het bestuur en proefde van de sfeer.

“Mensen die niet weten wat een woongroep is, denken vaak als eerste aan een commune. Maar dat zijn we alles behalve!” Aan het woord zijn voorzitter Johan van Tuyn en secretaris Henk Schols van woongroep Wateringse Hof. Johan: “GDO staat voor Groepswonen Door Ouderen. Het komt er op neer dat ouderen hier zelfstandig kunnen wonen en zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. Iedereen heeft een eigen voordeur, maar er is een gemeenschappelijke ruimte waar we als groep regelmatig bij elkaar komen. Daar doen we gezellige activiteiten.” Henk vult aan: “We zijn een groep waar niks hoeft en alles mag. Vrijheid blijheid, zeggen wij altijd. Maar, je moet het wel leuk vinden om met elkaar leuke dingen te ondernemen”.

Woongroep-Wateringseveld-Den-Haag-Staedion.jpg
Het complex aan het Wateringse Veld heeft 26 vier-kamer appartementen.

Koffie, knutselen en borrelen

En leuke dingen doen ze! Zo wordt er elke week gezamenlijk koffie gedronken en is er een keer in de twee weken een borrel in de ontmoetingsruimte van de woongroep. Er is een groep vrouwen die eens in de zoveel tijd knutselt en er wordt regelmatig een kaartje gelegd. Of er wordt een Italiaanse avond georganiseerd waarbij er samen wordt gekookt en anderen weer zorgen voor de versiering van de ruimte. Johan: “Ik ben een van de kookgekken van de groep. Het zijn altijd geweldig leuke avonden, de bewoners kijken hier echt naar uit”. Ook worden er regelmatig uitjes georganiseerd. Dat is soms op eigen gelegenheid tussen een paar bewoners en soms is het een uitje voor iedereen.

Woongroep-Wateringse-Hof-Den-Haag-Staedion.jpg
Regelmatig is er een gezellig samenzijn met een diner of optreden van een artiest.
 

Meedoen

Bewoners bepalen dus zelf of je meedoet of niet. Henk: “Privacy staat voorop, het is niet zo dat we continue bij elkaar de deur platlopen. Maar als iemand een beetje af en toe hulp nodig heeft bij een klusje in huis, dan kan je gemakkelijker een buurman of –vrouw vragen. En we hebben de koffielijst. Dan heb je als bewoner eens in de zoveel tijd dienst tijdens de koffieochtend. Maar de bewoners doen het allemaal graag. Daar kies je voor als je in een woongroep woont."


Johan (links) en Henk vertellen u graag meer over het Wateringse Hof. 

Vrijblijvend gesprek
Iedereen die zich afvraagt of zo’n woongroep iets voor hen is, is van harte welkom om een keer kennis te maken. Met het bestuur en met de groep. Dat kan het beste door een e-mail te sturen of even te bellen. Alle informatie vindt u op de website van de Wateringse Hof. Hier vindt u ook een uitgebreid filmpje met een rondleiding door het complex. Meer informatie over Groepswonen Door Ouderen vind u op de website van GDO.