Bewoners genieten samen van hun tuin

07 juni 2018

De bewoners aan de Mozartlaan deden mee aan de prijsvraag Mijn Thuis van Staedion. Zij wilden graag een ontmoetingstuin en deze is er. Nu wordt er druk geschoffeld, plantjes verpot, onkruid gewied, gesproeid en ook lekker ontspannen.

Het is bloedheet als Staedion op bezoek gaat bij de bewoners in de Haagse wijk Nieuw Waldeck. In de vrolijke ontmoetingstuin wordt druk met elkaar gekletst en thee gedronken. Tot een jaar geleden was de tuin kaal. Inmiddels groeien fuchsia’s, hibiscus bomen, rhododendrons, aardbeienplantjes en veel kruiden zoals rozemarijn in de tuin. Dat komt door de inzet van de werkgroep tuin. Bewoners Wil van der Worm (92), Lilian van der Lange (76) en Nettie Baak (66) zijn dagelijks druk in de weer om hier alles te laten groeien en bloeien. Ook werd de tuin aangekleed met een bankstel en kunnen bewoners sinds kort met elkaar barbecueën.
 

Rustpunt én sociaal contact

“Ik heb altijd een tuin gehad,” vertelt mevrouw van der Worm. Vijf jaar geleden kwam zij hier wonen en woont al heel haar leven in huizen van Staedion. “Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn in alle seizoenen. Van bladeren opruimen tot spitten.”

Mevrouw Baak voegt toe: “Je hoeft hier nooit alleen te zijn, want er is altijd wel iemand in de tuin. Voor veel bewoners is het ook een rustmoment op de dag, even een boekje lezen. Je ziet ook allerlei dieren voorbijkomen zoals egels, allerlei vogels, kikkers en padden uit de sloot. De natuur zó dichtbij is geweldig.”


Samen zorgen voor de tuin schept een band

Nog méér bloemen!

Het tuinonderhoud vindt in overleg met de tuinman plaats. De dames van de werkgroep doen echter veel zelf. Met de tuinslang, die aan is gesloten op een pomp die water uit de sloot oppompt, sproeien zij. Verder worden overal plantjes en zaadjes verzameld. “We halen zelfs plantjes, die door bewoners zijn weggegooid, uit de compostbak,” zegt mevrouw Van der Lange lachend. “En we geven vaak uit ons eigen portemonnee een plantje cadeau aan de tuin.”

Hoewel iedereen heel blij is met de tuin, hebben de dames zeker nog wensen. Mevrouw van der Lange: “Nog meer bloemen en kleur. Rozebottel net zoals in de duinen, vingerhoedskruid, nog meer hibiscus bomen en stokrozen zouden erg welkom zijn. Ook zou het fijn zijn als het terras vergroot werd zodat ook bewoners die minder mobiel zijn er makkelijk bij kunnen komen zitten.”
Bewoners verzamelen allerlei zaadjes