Bewoonster Heliotrooplaan ‘wint’ minibieb en fotobehang

04 oktober 2018

Het idee om mee te doen aan de prijsvraag Mijn Thuis ontstond tijdens het hardlopen. De hal in de flat aan de Heliotrooplaan mocht best een beetje worden aangekleed vond Ans Pronk (59). Zo gezegd, zo gedaan. Dezelfde avond stuurde zij haar wens voor de prijsvraag in.

“Een minibieb en fotobehang leken mij wel leuk om de hal mee op te fleuren, “ vertelt mevrouw Pronk. Zelf woont zij al twintig jaar in het appartementencomplex samen met haar man, Jan, en hun opgroeiende zoon, die inmiddels met zijn eigen gezin om de hoek woont.

“Daarnaast wilde ik in verband met de veiligheid van bewoners extra verlichting. Zelf loop ik drie keer in de week hard en met de winter in aantocht kom ik steeds vaker in het donker terug. Er is veel begroeiing en dat geeft niet zo’n veilig gevoel. Jan schijnt dan vanaf ons balkon met een zaklantaarn zodat ik het allemaal beter kan zien. Led-verlichting is een makkelijke en goedkope oplossing om de bewoners een veilig gevoel te geven.”
 

Enthousiast

Inmiddels hangt de minibieb en het behang waarop het Haags torentje van premier Rutte en de Hofvijver te zien is. In de bieb staat van alles. Van thrillers tot zoetsappige romans zowel Nederlands- als Engelstalig.

“Laatst kwam ik tijdens het opruimen een boek uit 1978 tegen met de titel ‘De groeten van tante Dien’. Grappig dat zo’n oud boekje ineens hier staat. Hoe de bewoners op de bieb en behang reageren? Zij zijn erg enthousiast en vinden dat de hal er een stuk beter uitziet. Voorheen lagen er allerlei boekjes en tijdschriften op de bank en dat zag er rommelig uit. Het enige punt van kritiek dat zij hebben, is dat de oude groene vuilnisbak weer is opgehangen. Dat vloekt een beetje met de rest. Het zou fijn zijn als Staedion daar nog een oplossing voor heeft. Wat wel heel leuk is om te vermelden is dat Staedion zo enthousiast over mijn ideeën is dat er nu ook bij vier andere flats een minibieb en behang in de gang komen. De verlichting hangt er nog niet, maar hopelijk duurt dit niet al te lang meer aangezien het steeds eerder donker wordt.”

Lees verder na de foto

Open staan voor elkaar

Op haar eigen galerij kent mevrouw Pronk alle bewoners. Dagelijks maakt ze wel een praatje met hen. Zij hoopt dat het boekenkastje ook mensen met elkaar in contact brengt.

“Zelf groet ik iedereen. Laatst kreeg ik van een bewoner te horen dat ik de eerste was met wie hij sprak. Dat vind ik jammer. Ik zou graag de bewoners willen aansporen om open voor elkaar te staan. Je hebt elkaar nodig. Mijn buurvrouw is longpatiënt en heeft niemand in de buurt wonen. Zij kan altijd op mij rekenen mocht het nodig zijn. Het zou fijn zijn als andere bewoners dat ook voor elkaar zouden doen. Je hoeft niet de deur bij elkaar plat te lopen, maar eens in de zoveel tijd een bewonersactiviteit organiseren zou heel goed zijn om minder langs elkaar heen te leven.”