Fotoproject ‘Geschiedenis van mijn thuis’ verbindt bewoners

16 augustus 2018

De geschiedenis van de wijken Bouwlust en Vrederust mag niet verloren gaan, vindt Staedion. Tijdens drie fotocafés werden bewoners uitgenodigd om met foto’s langs te komen en herinneringen met elkaar te delen. Drie beelden zijn uitgekozen en op de kopgevels van de Erasmusweg, Middenstede en De Dreef te zien.

Het is slechts een kwestie van tijd totdat in Bouwlust en Vrederust door renovatie een hoop gaat veranderen. Om de herinneringen aan deze wijken niet verloren te laten gaan tijdens de renovatie, ging Staedion op zoek naar de geschiedenis van de wijk en haar bewoners.
 

Mooie gesprekken

Fotograaf Jeffrey Grouwstra verzamelde allerlei oude foto’s uit het fotoarchief van de gemeente en deed via Facebook een oproep om oude foto’s te verzamelen uit de buurt. Deze foto’s zijn uitgeprint en hingen aan een waslijn.

“Het was mooi om te zien wat oude foto’s met mensen doen,’ vertelt Jeffrey. Ze roepen nostalgische gevoelens op en er ontstonden hele mooie gesprekken. Zo was er een man, die zijn vrouw was verloren. Hij had geen enkele foto van haar en hoopte dat op deze manier wel te vinden. Heel ontroerend. Nee, helaas is het niet gelukt. Ook was er een brandweerman die tussen twee diensten in op de fiets langs kwam om twee portretten van hem en zijn broer op de Vrederustlaan uit zijn mouw toverde. Een andere bewoonster toonde haar fotoalbum met de foto’s van de schoenenwinkel die zij samen met haar man vanaf 1958 had.
 

Emotioneel

De opkomst was groot en het publiek divers. Van bejaarden met jeugdherinneringen tot statushouders. Jeffrey: “Ik vond het een eyeopener om te zien wat je met foto’s allemaal kunt bereiken. Zoveel mensen kwamen langs, die je tijdens andere participatieprojecten niet ziet.”

Ook mevrouw De Boer (88) kwam langs met twee foto’s. “Ik vond het zo’n leuk initiatief en het schept een band met andere bewoners! Op één van de foto’s staat mijn zoontje terwijl hij in het lavet zit (badkuip). Op de tweede foto speelt mijn toen tienjarig dochter op het klimrek voor het portiek waar wij woonden.”

Hoe vindt zij het dat deze laatste foto nu uitgekozen is door de bewoners om op een groot doek aan de gevel in Middenstede te hangen? “Fantastisch! Ik stond met tranen in mijn ogen. Het maakte mij zelfs een beetje emotioneel. Ik heb ruim tien jaar op de bovenste verdieping van een portiek in Ruimzicht gewoond. Wij waren de enige bewoners in die tijd met televisie. Iedere zaterdag kwamen kinderen uit de buurt naar programma’s als ‘Pipo de clown’ kijken. Ik gaf ze allemaal een snoepje als naar huis gingen. Een heerlijk tijd!”

De tweede foto die door bewoners uitgekozen is, hangt op de Erasmusweg. Deze foto riep de meeste vragen op over de precieuze locatie van de foto. Er zijn kinderen op het ijs en geparkeerde Volkswagen kevers te zien. De derde foto laat het interieur van een woning van veertig jaar geleden in De Dreef zien.