Het Struyckgevoel: fijn wonen hoort bij een fijne studententijd

24 mei 2018

Bij het woord ‘studentenflat’ komt bij menigeen vermoedelijk hetzelfde beeld op van een gezellige ravage: een hal vol rommel, deuren met posters en graffiti erop en een aanrecht die schuil gaat onder een afwas van minstens een week. Maar in De Struyck aan het Rijswijkseplein is alles spic & span, en dat heeft alles te maken met de actieve bewonerscommissie.

“We wonen hier dan misschien maar tijdelijk”, zegt Thijs Dogterom (20), “maar dat wil nog niet zeggen dat we geen fijne tijd willen hebben als student. En prettig wonen is daar een wezenlijk onderdeel van. Noem het maar: het Struyckgevoel.” Samen met Nathalie van Vugt (26), Michelle van Bommel (22) en Eren Celik (33) vormt Thijs de actieve bewonerscommissie van de markante rode flat naast station Hollands Spoor. Negentien etages met twintig bewoners per etage, oftewel een woongemeenschap van 380 mensen. Van allerlei leeftijden, afkomsten en culturen, en dat gaat helemaal niet automatisch allemaal goed. “Nee, dat merken we elke keer weer als er nieuwe bewoners komen. Dan is het onze taak om ervoor te zorgen dat de nieuwe bewoners zich snel thuis voelen en weten dat we ons aan bepaalde regels houden”, legt Nathalie uit.
 

Facebookpagina

Die regels zijn soms voor de hand liggend, zoals niet te veel lawaai maken. En soms iets ingewikkelder, zoals hoe je je huisvuil op de correcte manier aanbiedt. Een muizenplaag ligt altijd op de loer. “Daar hebben we ludieke posters voor ontworpen. In twee talen, want veel van onze bewoners zijn internationale studenten”, zegt Michelle. En via een Facebookpagina houdt de bewonerscommissie de Struyck-bewoners van allerlei dingen op de hoogte. Soms is het wel even nodig om iemand ergens op aan te spreken. “Maar dat doen we gewoon persoonlijk, kwestie van even aankloppen en een vriendelijk praatje maken. Dat werkt gewoon het beste.”
 

Gangoudste

Veel wordt er verwacht van het ‘gangoudsteproject’: in principe komt er op iedere etage een bewoner die het wel een wee op de gangen in de gaten houdt, en die als aanspreekpunt voor de negentien andere bewoners op de etage fungeert. “En die nieuwkomers verwelkomt en op de regels attendeert, die ze wegwijs maakt en die kan helpen bij vertalen van Nederlandse teksten. We werken aan een echt handboek voor gangoudsten, waar alle mogelijke problemen in staan met oplossing en al. En daarnaast is er natuurlijk onze onvolprezen huismeester Adil bij wie we aan de bel kunnen trekken”, zegt Nathalie.

Het viertal heeft al een paar keer meegedaan aan de prijsvraag ‘Mijn Thuis’, die Staedion organiseert. En verschillende ludieke initiatieven zijn in de prijzen gevallen, zoals de bioscoopzaal en de Studieloggia. Even uitleggen wat dat is: de Struyck heeft op een hoek van het gebouw tien dubbelhoge gemeenschappelijke ruimtes, en een daarvan is ingericht als plek om rustig te studeren. “Compleet met wifi”, vertelt Eren. “En uiteraard stilte.”

Van links naar rechts: Thijs, Nathalie, Eren en Michelle
 

Artisjokken

“Maar ons echte pareltje is onze tuin”, zegt Nathalie enthousiast. Geen woord te veel gezegd: in een van de hoge hoekruimtes op de zestiende etage ligt een weelderige groene wereld verborgen, hoog boven de stad. In houten bakken met compost groeien kruiden en groenten. “De sla kan al bijna geoogst worden”, ziet Eren goedkeurend. Er staan zelfs artisjokkenplanten in de bakken. Je mist eigenlijk alleen het gefluit van vogeltjes. “Ja het is fijn wonen hier”, mijmert Thijs. “Het zal vreemd zijn om hier ooit vandaan te moeten verhuizen.“ Lachend: “Je zou er bijna eeuwige student om worden!”