Portiekkastjes brengen kunst in Mariahoeve

06 december 2018

Een positieve boost aan de buurt geven en bewoners op een speelse manier in aanraking laten komen met kunst.  Dat is de gedachte achter Portiekkunst. Initiatiefneemster en buurtbewoonster Carola van der Heijden vertelt hoe zij op dit idee kwam en hoe zij met kunstenaars samenwerkt.

Zelf woont zij sinds twee jaar in Catharinaland. Als zzp’er begeleidt Carola met haar bedrijf ‘Cultuurvlinder’ verschillende kunst- en cultuurprojecten. Naast haar klussen had ze de behoefte om iets voor zichzelf te ontwikkelen.

“Daar word ik blij van,” vertelt Carola. “Ik wilde graag iets doen met kunst en maatschappij. Ik werk veel met professionele beeldende kunstenaars. Tijdens mijn werk merkte ik dat door de tijd hun inkomsten bronnen steeds meer verdwenen, waardoor het veel moeilijker is voor hen om rond te komen. Daarnaast wilde ik ook iets voor de wijk doen. Sociale woningbouw heeft vaak een negatieve klank. Daarnaast liegen de beleidstukken over Mariahoeve er niet om. Zij geven geen positief beeld van de wijk: veel bewoners met uiteenlopende problemen. Zelf ervaar ik de wijk als heel positief. Er wordt alles aan gedaan om je als bewoner thuis te laten voelen.”
 

Portiekkastjes

Carola viel het op dat de informatie in de portiekkastjes nooit veranderde.  Na een uitgebreide brainstormsessie ontstond het idee om de kastjes te gebruiken om kunst van Haagse kunstenaars te etaleren. Elk kwartaal wordt het kunstwerk gewisseld en de bewoners kunnen per portiek het kunstwerk krijgen. Als meer bewoners geïnteresseerd zijn in een kunstwerk, wordt het verloot.

“Als je altijd maar dezelfde informatie ophangt, wordt het behang en zie je het niet meer. Daar wil ik met de wisselende kunstwerken verandering in brengen. Ik hoop op deze manier kunst op een laagdrempelige manier bij de mensen te brengen. Het zou leuk zijn als mensen door het kunstwerk  met elkaar in gesprek raken.”
 

Tattoo kunstwerk

Alle kunstwerken worden op een verantwoorde manier afgedrukt. Dit heet riso. De werken worden met een stencilmachine in een oplage van 150 gemaakt. De kunstenaars krijgen opdracht om iets te maken met het thema ‘groen, stad en mensen’. Vanaf oktober hangt het werk van de Colombiaanse/ Nederlandse kunstenaar, Christiaan Morales, in de verschillende portieken in Catharinaland en Isabellaland.  “Zijn droom was om tatoeëerder te worden. In Amsterdam is hij na een studie het vak ingerold. In zijn kunstwerk zie je het thema duidelijk terug. Het mysterieuze oog duidt op zijn Zuid-Amerikaanse afkomst. Zijn stijl lijkt op een tattoo. Dit werk heeft hem geïnspireerd om ook in zijn eigen werk verder te gaan met het thema. Dat vind ik heel leuk om te zien!”