Vrijwilligers laten handen wapperen bij NLdoet

12 maart 2018

Oranje spandoeken en vlaggetjes maakten het afgelopen weekend duidelijk: het eerste weekend van maart staat in het teken van de actie NLdoet. Een jaarlijks fenomeen, waarbij verenigingen en stichtingen die klussen te doen hebben worden gekoppeld aan vrijwilligers die graag hun tijd en energie in die projecten steken. Ook bij verschillende Staedion-complexen vonden NLdoet-acties plaats. Zoals in Mariahoeve, waar druk getuinierd werd op verschillende plekken. Lees de spontane reacties van onze bewoners.

Brein achter de NLdoet-activiteiten in Mariahoeve is Marjan Looije van Stichting De Tuinen van Mariahoeve. Ze is zelf aanwezig en pendelt de hele dag heen en weer tussen allerlei plekken waar vrijwilligers in de weer zijn. “Ik doe dit nu voor de vierde keer, en het is elke keer weer prachtig om te zien hoe mensen samen de schouders onder een klus zetten.”
 

Groene huiskamer

Aan de Haverkamp staat Wally Jorna op de uitkijk naar meer helpende handen. Even verderop is Kamiel druk in de weer met verlengsnoeren uit het raam van een buurman. “Dan hebben we straks lekkere verse koffie” roept hij. Wally laat intussen zien wat er allemaal al gebeurd is in de binnentuin aan de Haverkamp. “Een druivenpergola, verhoogde bakken voor moestuintjes, fruitbomen, bessenstruiken... En als echt middelpunt deze prachtige bank van sloophout die door Victor is gebouwd.” Vroeger was de binnentuin een ongezellige korte doorsteekroute voor mensen die naar de tramhalte onderweg waren. Sinds kort staat er een hek, en is het kijkgroen veranderd in verblijfsgroen. “Dit wordt onze groene huiskamer”, zegt Wally trots.

Nog even zitten voor de bank in de beits gaat: Muša, Ajka, Rada, Hendrik, Mandy met baby Megan, Marjan en Wally. Staand: Kamiel.
 

Starten met koffie

Intussen druppelen de vrijwilligers binnen. Hendrik en Mandy hebben zelfs baby Megan meegenomen, die alles met grote ogen bekijkt. Muša, Rada en Ajka zitten ook al klaar om aan de slag te gaan, na de koffie. “Kom ook meedoen!” roept Marjan Looije naar een buurman die alles vanaf zijn balkon filmt met zijn mobieltje. “Sorry, last van mijn rug” verontschuldigt de man. “Ach, niet iedereen hoeft te helpen toch”, zegt Marjan lachend. “Het is al heel mooi dat de bewoners deze tuin samen gaan onderhouden en delen.” Voordat de bank in de beits gaat wordt er eerst geposeerd voor een groepsfoto. “Kom vooral terug bij het openingsfeest, dan zie je hoe mooi het geworden is!”
 

'Samentuin' in Catharinaland

Even verderop in Mariahoeve, aan het Catharinaland, wappert het oranje NLdoet-spandoek vrolijk in de wind. Ook hier wordt geklust, gewroet en geschoffeld in de 'Samentuin'. Grote houten bakken krijgen een nieuwe laag tuinaarde. Het is de bedoeling om de bakken in vakken te verdelen, en buurtbewoners die dat willen op die manier een eigen stukje tuin te geven. “Want allemaal samendoen, dat werkte niet”, legt Marjan Looije uit. “Op de een of andere manier vinden mensen het toch lastig om fruit of kruiden te plukken die een ander geplant heeft.”

Akina redt een muntstruikje in de Samentuin aan het Catharinaland.​
 

Sterke meiden

Druk in de weer met tientallen zakken tuinaarde is Victor. “Ja, van die bank aan de Haverkamp inderdaad”, lacht hij. “Voor deze Samentuin heb ik het naambord gemaakt, en ook speciale tuinbakken met bankjes verderop in de straat. Handig? Och dat valt wel mee hoor. Ik vind het fijn dat mensen blij zijn met wat ik voor ze maak.” Intussen zijn vriendinnen Helena en Kenya bezig met zakken aarde naar de juiste plek te zeulen. “Best zwaar”, geven ze toe, “maar wij zijn sterke meiden hoor.” Broertje en zusje Mohamed en Selma kijken het een tijdje aan en besluiten dan spontaan om mee te helpen. “Hoe noem je dit ding?” vraagt Selma, “een schommel?” Maar al snel heeft ze het schoffelen onder de knie.

Stoere meiden Helena en Kenya helpen Victor mee met het openmaken van de zakken tuinaarde.

Wat wil je kweken

Bazid en zijn vrouw Avivan hebben intussen wel oren naar zo'n stukje tuin om voor te zorgen en dat laten ze Marjan Looije weten. “Twee tuintjes mag ook”, probeert Avivan, maar dat zit er toch niet in. Wat ze willen kweken? “Bloemen!” zegt Avivan resoluut. “Groente!” zegt Bazid tegelijkertijd. Ze schieten allebei in de lach. “Nou ja, we komen er wel uit. Kruiden komen er hoe dan ook, zeker weten.”
 

Bewustwording

Akina is de moeder van Kenya, en kijkt trots toe hoe de kinderen aan de slag zijn. “Dit is zo'n mooi stukje bewustwording voor de kinderen”, zegt ze. “Ze leren samen ergens voor verantwoordelijk te zijn. En ze komen weer in contact met de aarde en met het voedsel dat we eten. In mijn jeugd op de Antillen speelde ik altijd buiten, maar in Nederland doen kinderen dat niet, vanwege het weer of de computer. Daarom zijn deze Samentuintjes zo'n goed idee. En je leert er ook je buren door kennen. Fantastisch toch?”


Hendrik zorgde ervoor dat tientallen zakken aarde op hun plek terecht kwamen.