De Stiel heropend na flinke verbouwing

07 maart 2019

“We hebben allemaal wel eens een praatje nodig”

“Ze noemen me zelfs Frieda van de Stiel,” grinnikt de 67-jarige Frieda Stolp. “Zo kent iedereen me. Ik beschouw het als een eretitel. Ik vind het heerlijk om me voor de buurt in te zetten, zeker als het om ouderen gaat die verder weinig hebben.” Frieda is actief als vrijwilliger bij activiteitencentrum (“ik zeg toch gewoon nog steeds Buurthuis”) De Stiel, waar het op 19 februari groot feest was na een flinke verbouwing door Staedion.

“Ik woon al dertien jaar in de Stieltjesstraat. Ik ben in Den Haag komen wonen vanuit Waddinxveen, echt een dorp. Iedereen zei: waar begin je aan, ben je niet goed? Maar ik zou voor geen goud terug willen naar een dorp. Het wonen in de stad is geweldig, op alle gebieden. En de mensen zijn hier in mijn buurtje veel aardiger dan ik het dorp, veel meer bij elkaar betrokken. Iedereen zegt elkaar gedag op straat, nou dat was in Waddinxveen wel anders.” 
 

Hobby

Sinds drie jaar is Frieda Stolp vrijwilliger bij De Stiel. “Ik wou er eerst helemaal niet heen, mijn zus sleepte me mee. Maar ik vond het meteen gezellig en toen er naar een vrijwilliger werd gevraagd voor een halve dag in de week dacht ik, vooruit, waarom niet.” Inmiddels is Frieda elke dag in De Stiel te vinden. “Ja het is wel een beetje een uit de hand gelopen hobby”, lacht ze. “Wat ik doe? Ik ben coördinator van de vrijwilligers, dat zijn er momenteel een stuk of twaalf. Het mogen er best meer worden hoor. En ik hou me bezig met organiseren van feestjes, etentjes, uitstapjes... en ik draai ook bardiensten. Alcoholvrij uiteraard! Waar ben ik aan begonnen denk ik zelf ook wel eens. Maar thuiszitten is toch ook niks.”

De Stiel is net klaar van een stevige verbouwing door Staedion. En dat werd gevierd met een gezellige openingsborrel waar veel mensen op af kwamen. “Geweldig was dat”, blikt Frieda terug. “Het was bomvol. Zo’n opkomst had ik niet verwacht. Het is hartstikke mooi geworden. We hebben meer ruime, een nieuwe keuken, toegankelijke toiletten. Ja we zijn best blij met Staedion, we krijgen ook nog mooie nieuwe stoelen.” 

Lees verder na de foto

Eenzaamheid

“En wat ik veel belangrijker vind: ze letten op de bewoners. Bijvoorbeeld met Theo, die hadden we een poosje niet gezien terwijl hij er altijd is. Ik seinde de huismeester in en die meldde het bij Staedion, en die namen meteen contact op met de zoon van die man. Bleek dat Theo in een verzorgingshuis was opgenomen. Toch netjes, dat Staedion dat dan checkt. We moeten sowieso allemaal wat meer op elkaar letten vind ik, in de samenleving. En voor elkaar klaarstaan. Dat geldt ook voor niet-ouderen hoor. Bij ons in De Stiel is iedere volwassene die om een praatje verlegen zit welkom. Eenzaamheid is allang al niet meer alleen iets van ouderen. We hebben allemaal wel eens een praatje nodig toch?”
 “Ik hoop dat er nog veel meer ouderen en andere buurtgenoten langs willen komen bij De Stiel en zelf eens zien wat we doen en hoe gezellig het is. Binnenkort hebben we een eigen website, ‘Vrienden van De Stiel’ waar alle activiteiten op staan. Maar een flyertje in de bus doen is ook geen punt hoor, niet iedereen kruipt graag achter de computer.” 

Frieda sluit af met een welgemeend advies aan iedereen: “Begin de dag nou eens gewoon met elkaar goeiemorgen te wensen. Ik blijf het tegen mensen zeggen hoor, of ze nou teruggroeten of niet. Dat hoeft op zich ook niet hoor. Maar laten we gewoon een beetje op elkaar passen. Dat kan al zo’n verschil uitmaken.”