Menselijke warmte in een verbouwd stookhok

10 oktober 2019

Het stond al lang op het verlanglijstje van de bewonerscommissie van de flat aan de Willem III straat in Loosduinen: een eigen ruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar af en toe leuke dingen georganiseerd kunnen worden. En sinds augustus is die droom werkelijkheid geworden. Waar ooit de stookinstallatie van de flat stond te brommen is nu een gezellige ruimte te vinden. Het eerste bewonersfeest heeft intussen al plaats gevonden. “Reuze gezellig was dat” glundert Peter den Hartog. Als voorzitter van de bewonerscommissie had hij al jaren geknokt voor de gezamenlijke ruimte. “Maar ja, zoals dat gaat, er was geen geld voor. Noodgedwongen organiseerden we dingen in de hal van de flat, die natuurlijk veel te klein was. Of in een partytent die ooit bijna wegwoei.”

Prijsvraag

En toen lanceerde Staedion haar leefbaarheidsprijsvraag, waarbij projecten een mooie subsidie konden winnen. “Ketels eruit, ontmoetingsplek erin, dat was de bedoeling. En wat denk je? We vielen niet in de prijzen. Maar Staedion vond ons idee zo waardevol dat het toch uitgevoerd werd, als leefbaarheidsproject.” Er kwam zelfs een mooie muurschildering in de hal, door Margriet Snaterse.
Budget om alles helemaal tip top voor elkaar te maken was er niet. Het oude stookhok werd netjes leeg opgeleverd, zonder vloerbedekking, zonder gordijnen, zonder meubilair. “Gelukkig wel met een wc”, zegt Den Hartog. “Maar voor de rest hebben we zelf de handen uit de mouwen gestoken en was er gelukkig een inrichtingssubsidie van Fonds 1818. En door gewoon rond te vragen en op Marktplaats te kijken zijn we aan onze meubels gekomen voor een prikkie. Dertien euro voor zo’n stoel is toch niks, en ze werden nog netjes gebracht ook. Dankzij Fonds 1818 konden we ook een koelkast voor de keuken aanschaffen, en een elektrische kookplaat.” 
 

Feestjes

Vooralsnog is de bewonersruimte niet constant geopend. Het is de bedoeling om vanaf september twee keer in de week een koffie-ochtend te houden, en dan een keer per maand een gezamenlijke maaltijd te serveren. “Op intekening uiteraard. Er was veel vraag naar zo’n gedeeld eet-moment. Al vermoed ik dat het koken ervan wel op de schouders van de bewonerscommissie zal neerkomen. Sowieso kan er alleen iets in deze ruimte plaatsvinden als er iemand van de commissie bij is om een oogje in het zeil te houden. In principe kan de ruimte door bewoners gehuurd worden tegen een kleine vergoeding voor feestjes en zo. Wel onder strenge voorwaarden, geen herrie en sterke drank en zo. De commissie beoordeelt elk verzoek.”

“Wat ik wel wil benadrukken: de ruimte is er voor iedereen, niet alleen voor ouderen. Daarom hebben we ook kinderspelletjes en zo. We willen dat alle bewoners zich hier welkom voelen. In deze flat hebben we een hele diverse bevolkingsopbouw; alle leeftijden en veel verschillende culturen. Ja, soms is het best moeilijk om een brug te slaan tussen de mensen. Maar de mensen willen het wel. Laatst bij het zomerfeest kwam een Turkse bewoonster langs die zomaar uit zichzelf een heerlijke salade met die korreltjes had gemaakt, hoe heet het ook weer, o ja, couscous. Zo aardig! En daarnaast zijn er best veel eenzame mensen, niet alleen ouderen. Die kunnen we nu toch een paar keer per week een plek bieden waar ze wat aanspraak kunnen vinden. Ja, we zijn als bewoners erg in onze nopjes met deze ontmoetingsplek, en we hebben Staedion een mooie bedankbrief gestuurd.”