Wout de Jong: de baas van de binnentuin

11 juli 2019

Achter het statige wooncomplex Campduynen aan de Albardastraat ligt een geheime Haagse oase, waar het zelfs op een snikhete zomerdag goed toeven is. Hoge bomen zorgen voor koele schaduw, struiken en planten staan er tip-top bij in de borders en het gras is keurig gemaaid. "Maar dat doet de tuinman hoor, niet ik", haast Wout de Jong zich om uit te leggen. "Ik vrijwilliger er maar zo'n beetje bij, gewoon omdat ik veel tijd heb en van tuinieren hou." Dat doet de 79-jarige al bijna drie jaar, want zo lang woont hij met zijn vrouw Joke in de boomrijke straat in Segbroek. 

Leuke buurt

"Voorheen woonden we in de Ankeveensestraat bij het Zuiderpark, maar we wilden gelijkvloers gaan wonen met het oog op onze leeftijd. We besloten toen om naar Wateringse Veld te verhuizen. Mooi appartement hoor, daar niet van. Maar we konden er totaal niet aarden. Verschrikkelijk, zo'n Vinex-wijk. Overdag zag je er geen sterveling! Na twee jaar hadden we er echt genoeg van, we wilden terug naar een plek waar wat meer leven in de brouwerij is. En dat hebben we hier gevonden, een leuke buurt, winkels niet te ver weg, prima openbaar vervoer. Perfect. En ook hier in het gebouw wonen aardige mensen, de sfeer is heel fijn. Daarom vind ik het leuk om hier de tuin te doen. Zeker omdat we hier alleen een balkon hebben." 

Staedion heeft hoveniers in dienst die een of twee keer per maand langskomen om het zwaardere werk te doen, zoals het snoeien van bomen, en het maaien van het gazon. "Ik doe de bijverschijnselen", grinnikt Wout de Jong. "Ik besproei de tuin, zeker met dit warme weer heel belangrijk. In het najaar plant ik altijd bolletjes, en die haal ik na de bloei in de lente weer uit de grond, voor volgend jaar. En ik heb pas de tuinbankjes afgeschuurd en opnieuw in de lak gezet." Hij pauzeert even en lacht dan: "Niet dat er ooit iemand op zit hoor! Maar het staat gewoon gezellig. Ik zorg ook dat de jeu-de-boules baan er netjes bij ligt. Maar je raadt het misschien al: daar speelt ook nooit iemand op! Nou ja, wat niet is kan nog komen." 
 

Groene kikker

Een schone, mooie tuin zorgt ervoor dat de bewoners van Campduynen zich prettig en veilig voelen in hun woonomgeving. "Stel je voor dat het gras te hoog staat en dat er overal brandnetels staan en dat er mos tussen de stenen zit. Dan denk je al snel dat de boel verloederd raakt. Daarom houd ik de boel liever netjes bij. En de andere bewoners waarderen dat, dat is leuk. Iedereen kent mij hier." En soms geven ze hem iets om in de tuin te plaatsen, zoals een vrolijke groene kikker die op de rand van een bloembak staat. "De een vind het foeilelijk en de ander vindt hem juist leuk. Ikzelf? Ik vind hem wel grappig, een beetje humor mag best toch."

Lees verder na de foto
"Wat ik zo fijn vind is dat Staedion er alles aan doet om het werk makkelijker te maken voor mij. Dit jaar heb ik een hogedrukspuit van ze gekregen om er de tegels mee schoon te spuiten en de groene aanslag te verwijderen. Ik gebruik hem trouwens ook om onkruid tussen de stenen weg te sproeien. Beter dan gif. Ik geloof wel dat ze bij Staedion blij zijn met wat ik allemaal in de tuin uitspook. Ze luisteren ook naar mijn advies. Twee coniferen waren gestorven vanwege de droogte; dan zorgen zij ervoor dat er nieuwe voor in de plaats komen. Pas stond er iemand voor de deur met een grote bos bloemen namens Staedion. Ik was er een beetje beduusd van, ik doe dit werk met plezier maar het is best fijn als dat opgemerkt wordt en je een blijk van waardering krijgt."