Typisch Haags

Soep op de Stoep bij het Fotocafé in Zuidwest

Fotocafe Soep op de Stoep

In veel portieken in de Zichten hing een poster: kom op 17 februari gezellig soep eten! En nu is het zover. In een garagebox aan Vijverzicht staat een grote pan dampende soep met broodjes klaar. En in de box ernaast kunnen wijkbewoners op de foto. Een gezellige manier om buurtgenoten te ontmoeten en verhalen te delen over de wijk, die helemaal wordt vernieuwd.

Sas komt zijn foto halen. Die is even geleden van hem gemaakt in het Fotocafé aan Het Zicht. Hij glundert als hij zijn beeltenis ziet. “Een tijdje terug ging ik boodschappen doen, en Jeffrey en Peter van het Fotocafé liepen door de wijk om met bewoners te praten. Ze nodigden me uit voor een foto. Mooi hè? Of ik hem ga ophangen? Nee, dat denk ik niet, ik geef hem aan mijn vriendin!”

Fotocafe Soep op de Stoep

Verhalen vangen vóór de sloop

Fotografen Jeffrey Grouwstra en Peter van Beek maken foto’s met en van wijkbewoners in het Fotocafé aan Het Zicht 114. En soms organiseren ze ‘Soep op de Stoep’ om mensen in de buurt met elkaar in contact te brengen. Jeffrey: “Onze studio is een ontmoetingsplek voor mensen met verhalen en herinneringen. Bouwlust en Vrederust en dus ook deze straten gaan op de schop. Vóór de sloop willen we ‘eigenwijkse’ verhalen van bewoners vangen. Daarom zetten we mensen en hun familie op de foto. Daar gaan we een boek en een tentoonstelling van maken.”

Garageboxen

Om de hoek staan garageboxen die binnenkort al gesloopt worden. Op de valreep hebben Jeffrey en Peter er een keukentje, een zithoek en een fotoplek ingericht. Solangie, Hayat en Intisar gaan op de foto. Eerst apart, daarna samen. De meiden zitten nu nog bij elkaar op school, maar of dat na de sloop en herbouw van de wijk ook zo is, weten ze niet. “We zagen een poster over ‘Soep op de Stoep’ en waren benieuwd,” zegt Solangie. “Ik maak zelf ook foto’s met mijn telefoon, van mezelf of van een mooie lucht of zo. Straks krijgen we een afdruk van de foto van ons. Als herinnering. Leuk hè?” Ook Saba komt langs. Hij hoeft niet op de foto, maar hij is journalist en hobbyfotograaf. “Ik wil graag professioneel fotograaf worden. Daarom kom ik bij Jeffrey kijken.” 

Fotocafe Soep op de Stoep

In gesprek via fotos

Foto’s zijn een prachtig middel om mensen met elkaar in gesprek te brengen, weet Jeffrey. “We zijn met fotocafés begonnen in het kantoortje van Staedion en dat liep storm. Er kwamen mensen die al lang in de wijk wonen, maar ook nieuwe bewoners en statushouders. We dachten: hier moeten we meer mee doen. Elke dag wordt hier geschiedenis geschreven. Dat willen we vastleggen. Daarom hebben we het Fotocafé opgezet. Daar maken we foto’s en geven we fotocursussen.”

Twee soldaten

Het Fotocafé heeft tot veel mooie contacten geleid. Jeffrey geeft een voorbeeld: “Ik ontmoette een gevluchte soldaat uit Eritrea, en aan de overkant woonde een Britse beroepsmilitair die voor de liefde naar Nederland was gekomen. Die mensen hebben iets gemeen. We hebben ook gefotografeerd bij een naaiclub, en toen ik iemand sprak die alleen thuis naaide, heb ik haar daarop gewezen om zich aan te sluiten. Ze bloeide helemaal op.” Uit het Fotocafé is een prachtig magazine van de wijk voortgekomen: Zuid West Story. “Daar staan veel foto’s in van de bewoners en hun huizen. Om vast te leggen hoe het nu is. We gaan deel 2 maken en daarvoor geven we wijkbewoners een camera in bruikleen om zelf te fotograferen.”

Fotos verbinden, eten ook

Achter de soeppan staat Aisha. Ze is buurtbewoonster én cateraar en vindt dit een leuke actie. “Foto’s maken verbindt, en eten doet dat ook. Het zijn allebei mooie manieren om buren bij elkaar te betrekken. Jeffrey heeft van mij ook foto’s gemaakt, en hij vroeg me of ik vanmiddag de soep en broodjes wilde regelen. Natuurlijk wil ik dat!”

Fotocafe Soep op de Stoep

Uitgelicht

Bouwlust en Vrederust muurschildering

Meer over Bouwlust en Vrederust

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.