Saaie muur krijgt schildering in de Christiaanhof

26 augustus 2021

De winnaars van de Staedion-prijsvraag Mijn Thuis uit 2020 genieten nu dagelijks van hun prijs: een prachtige schildering op een muur die voorheen saai en grijs was. Hans en Hennie Steenwijk, die samen de bewonerscommissie vormen van de Christiaanhof, dienden hun plan in voor de categorie ‘woonomgeving’. 

Het wooncomplex Christiaanhof in de Christiaan de Wetstraat in Transvaal ziet er een stuk fleuriger uit dan voorheen. Op de blinde muur in de binnentuin biedt een groot geschilderd raam nu zicht op zang, zee, blauwe lucht, bloemen en allerlei fladderende diertjes. Hans en Hennie Steenwijk zijn er heel blij mee. Hennie vertelt: “We keken uit op een blinde muur, waar het naambord van het wooncomplex aan hangt. We vonden dat dit wel wat fleuriger kon om ons woonplezier te verhogen. En ik kan wel zeggen: dat doet het, hoor!”
 

Strandgezicht

Al eerder hadden ze bij Staedion een aanvraag ingediend, maar toen werd het idee niet gehonoreerd. Maar bij de prijsvraag Mijn Thuis vielen ze in de prijzen. Hans: “We hadden het idee voor een strandgezicht door een raam, versierd met bloemen en vogels en vlinders. Dat is het precies geworden.” 
 

Doorkijk door het raam

Samen met de muurschilderes, Margriet Snaterse, hebben ze het plan gemaakt, vertelt Hennie. “We hadden het idee voorgelegd en zij heeft het in sjablonen uitgewerkt en via de mail met ons gedeeld. Daar konden we dan op reageren. Eerst heeft ze de sjablonen op de muur aangebracht, met het raam en de vogels. En daarna heeft ze er allerlei dingen bij geschilderd, de wolken en het groen en zo. Links en rechts is het gewoon muur gebleven, daarom is het echt een doorkijk door een raam geworden. Ze heeft het geweldig gedaan.”
 

’s Avonds verlicht

De bewoners in de Christiaanhof reageren nooit heel uitbundig, is de ervaring van Hans en Hennie. “We hebben van een aantal mensen positieve reacties gehad, maar van sommigen hoor je niet zo veel,” zegt Hans. “Ik denk dat ze het wel leuk vinden, dus we blijven leuke dingen organiseren. Zelf zijn we er in elk geval erg blij mee. ’s Avonds werd de wand altijd al aangelicht, en dat is nu ook veel mooier nu er een muurschildering zit. De binnentuin is er enorm van opgeknapt.”
 

Prijsvraag Mijn Thuis

Staedion schreef vorig jaar de prijsvraag Mijn Thuis uit, waar initiatieven voor verbeteringen worden beloond. De andere prijswinnaars waren een Javaanse woongemeenschap, die een nieuw keukenblok wonnen, en de woongemeenschap Mgr. Nolenslaan, waar ze blij waren met de planten en het advies voor het onderhoud van de tuin.