Hofje vernieuwd, knuffel voor de directeur

11 mei 2020

“Wil je de directeur een dikke knuffel van mij geven?” Dat schreef Marion aan de bewonersconsulent van Staedion, omdat ze zo blij is met het pas gerenoveerde hofje in de Stationsbuurt waar ze woont. En dat ziet er inderdaad pico bello uit. De huisjes hebben een metamorfose ondergaan, vertelt ze.

Achter een poort in de Van Limburg Stirumstraat gaat een hofje met 16 huisjes uit 1900 schuil. En daar blinkt alles je tegemoet na de grote opknapbeurt die de woningen hebben gehad. “Het is geweldig,” zegt bewoonster Marion. “Het hofje was vervallen, maar nu is alles gerenoveerd en geschilderd. We hebben een nieuwe keuken gekregen en alle sanitair is vervangen. Dat was echt nodig. De voegen waren tussen de tegels uit, om maar wat te noemen, en de schuiframen konden amper dicht.”
 

Binnentuin gewonnen

Het hofje trok de aandacht van de directeur van Staedion op een bijzondere manier. Marion vertelt: “Wij hebben in 2016 met het hofje meegedaan aan de prijsvraag Mijn Thuis van Staedion en een mooie binnentuin gewonnen. Toen die werd geopend, zag de directeur hoe het hofje erbij lag. Er was sinds de jaren 80 niks meer aan gedaan. Hij zei: daar moet iets aan gebeuren. Het duurde nog even voordat bij alle bewoners de neuzen dezelfde kant op stonden en alles rond was. In de plannen hebben we zeggenschap gehad, dat was heel fijn.”
 

Drie weken weg

De renovatie begon in het voorjaar van 2019 en is steeds bij twee huisjes tegelijk uitgevoerd. De bewoners moesten dan drie weken naar een gemeubileerd huis aan de overkant van de straat. Hun spullen werden opgeslagen. “Dat was eigenlijk best avontuurlijk, ik zag het als een soort vakantie,” zegt Marion. “En het was lekker dichtbij. Eigenlijk mocht je in de tussentijd het huis niet in, maar ik ben in het weekend toch een keer gaan kijken, want ik was razend nieuwsgierig!”

Lees verder na de foto.

Een meeuw

Op 6 maart kon Marion van der Wall haar vernieuwde stulpje weer in. Daar is veel aan veranderd, zegt ze. "Het is geïsoleerd en er zijn nieuwe ramen met dubbel glas ingezet. Boven zit nu een dakraam waar een meeuw door naar binnen kan vliegen, zo groot. Op de uitbouw ligt een groen dak van plantjes, heel duurzaam allemaal. Alles is opnieuw betegeld en alles werkt. Heerlijk!”
 

Kiezen uit kleuren

Marion houdt van een beetje strak en van matchende kleuren. Ze is dan ook heel blij met de buitenkant, die neutraal grijs met wit is. “Het geel dat er vroeger zat, was heel lelijk geworden. Dit is ook veel rustiger. En voor binnen konden we uit een aantal kleuren kiezen. Er stond een keet waarin ze bijvoorbeeld verschillende tegels hadden aangebracht. Zo konden we zien hoe het zou worden in onze huisjes.”
 

Willen, kunnen en doen

Vol lof is ze over de werklui van Van Omme & De Groot. “Hun slogan is ‘Wij willen, wij kunnen, wij doen’. Nou, dat hebben ze meer dan waargemaakt. Die mannen waren super. Niks was ze te veel. Toen ik weer terug kon, hebben ze bijvoorbeeld geholpen om de tv op de standaard te zetten, terwijl dat eigenlijk niet hun taak was. Zó lief. Ik heb ook taart voor ze gekocht om ze te bedanken voor al hun werk.”
 

Best wild

Marion woont al sinds eind jaren 80 in het huisje, en met veel plezier. “Ik kwam uit Scheveningen, maar ben in de stad gaan wonen, want ik wilde wel eens iets meemaken. Ha, dat is gelukt, hoor! Het is hier in de buurt best wild geweest. Nu is het lekker rustig. Ik werk in het onderwijs en dan is het fijn als het na een hele dag met drukke kinderen een beetje stil is om je heen. En nu het hofje weer zo mooi en strak is, is het helemaal fijn thuiskomen.”