Terug naar 1951, de Renswoudelaan wordt net zo mooi als vroeger

14 november 2016

Het is een flinke ingreep in de wijk, maar het resultaat mag er straks zijn, vindt Erik Bruns van Staedion, projectmanager nieuwbouw & renovatie van de Renswoudelaan in de wijk Leyenburg. De 39 woningen en 3 bedrijfsruimten worden in de originele staat teruggebracht. “Het heeft diezelfde bijzondere uitstraling van 1951, maar dan wel met modern comfort.”

Staedion is dit voorjaar begonnen met de renovatie. Voor de winter zijn de werkzaamheden klaar. Bruns: “Het zijn mooie, een beetje robuuste stadswoningen. Die sfeer willen we zo houden. Na een aanbesteding hebben we een aannemer ingeschakeld die vaker dit soort renovaties doet.”

Snelle verbouwing

“We verbouwen elke woning binnen 15 dagen. Dat is voor ons een grote uitdaging, maar hierdoor is er een stuk minder overlast voor de bewoners. En we hebben een wisselwoning. Daar kunnen mensen tijdelijk wonen tijdens de werkzaamheden.

6)-2-Renswoudelaan.jpg

Een nog autovrije Renswoudelaan rond 1951.

Nieuw jasje

De woningen worden zowel van binnen als van buiten aangepakt. Bruns: “Met elke huurder is persoonlijk afgestemd wat er in zijn of haar woning gebeurt. Er komt een nieuwe keuken, toilet en badkamer, en we vernieuwen alle buitenkozijnen, de Cv-ketels en het hang- en sluitwerk. Asbest wordt weggehaald, de woningen krijgen mechanische ventilatie en is er aandacht voor inbraakpreventie en brandveiligheid. Aan de buitenkant worden de gevels schoongemaakt en opgeknapt. We maken de portieken netjes en we snoeien het groen bij de voorgevels.”

renswoudelaan.jpg

Veel energiezuiniger

Wordt het precies zoals in 1951? Bruns: “Nee, deze huizen zijn veel energiezuiniger. In plaats van label-F krijgen de woningen straks gemiddeld label-C. Verder zijn de kozijnen ook anders. Vroeger waren die van staal, nu van aluminium. De ramen kunnen naar binnen opendraaien en krijgen een kantelfunctie. Ventileren gaat dan een stuk makkelijker.”

Mooi plekje

“Het wordt hier weer een prachtstukje Den Haag”, lacht Bruns. “De woningen zijn straks van binnen en van buiten fris en modern, met een verwijzing naar de geschiedenis.”