Bioscoop wordt boomhuttenclub

22 februari 2017

Op 21 februari werd het startsein gegeven voor de herontwikkeling van het Broekenhuispand en oude Thaliabioscoop in de Haagse Boekhorststraat. Volgend jaar opent De Boomhuttenclub er haar deuren, dit jaar nog levert Staedion de 5 appartementen er boven op.

Nu is het pand aan de Boekhorststraat nog een bouwplaats met bakstenen muren, stalen balken, betonnen vloer met scheuren en een hoop spinrag. Er moet nog heel wat werk verricht worden voordat De Boomhuttenclub en de appartementen opgeleverd kunnen worden. De verbouwing werd gestart met het symbolisch omhakken van een muur door wethouder Joris Wijsmuller, Willem Krzeszewski, bestuursvoorzitter Staedion en Raban Josemans, initiatiefnemer van De Boomhuttenclub.

Boomhuttenclub-Boekhorststraat-Den-Haag-Staedion.jpgWethouder (r) en de bestuursvoorzitter van Staedion starten de verbouwing met het omhakken van een stuk muur

Originele staat

Willem Krzeszewski: “We herstellen de oorspronkelijke gevels zo veel mogelijk in oude staat. Vooral de historisch waardevolle gevel van de Thalia bioscoop uit 1911 wordt een echte blikvanger voor de straat.” De impressies die voor de openingen zijn opgehangen geven een mooi kijkje in de toekomst.
Boomhuttenclub-Boekhorststraat-Den-Haag-Staedion1.jpgZo zien De Boomhuttenclub en de 5 appartementen er straks uit

Prijsvraag

Het Broekenhuispand en de voormalige bioscoop stonden al jaren leeg. City Mondial, het informatiecentrum van de Schilderswijk, Transvaal, Rivierenwijk en de Stationsbuurt schreef samen met de Posthoorn en Staedion een prijsvraag uit voor het pand. Het beste idee zou worden uitgevoerd. Buurtbewoner Raban Josemans hoorde van de wedstrijd en diende zijn plan in. “Wat ik echt mis in het centrum, is een plek voor ouders met jonge kinderen. Eigenlijk is er niks in het centrum waar je met kinderen echt welkom bent. Natuurlijk kan je naar een café, maar er zijn vaak geen goede kinderstoelen, verschoonkussens, noem maar op. En kinderen vervelen zich nou eenmaal snel. Voor kinderen zijn er wel speelplekken, ik noem ze: de plastic paleizen, maar dat is voor de ouders niet echt leuk. Het is er druk en luid.”

Boomhuttenclub-Boekhorststraat-Den-Haag-Staedion6.jpg
Initiatiefnemer Raban Josemans in het nu nog kale pand waar zijn Boomhuttenclub zal komen

Rustig krantje lezen

 “De Boomhuttenclub wordt een plek waar de ouders het net zo leuk als de kinderen hebben. Ouders kunnen hier rustig een krantje lezen, wat eten en drinken en naar hun spelende kinderen kijken door een glaswand, die het speel- en horecagedeelte van elkaar scheidt”, aldus Raban Josemans.
Een buurtbewoner is afgekomen op de feestelijke opening. Met zijn baby op de arm vertelt hij: “Ik woon hierachter en ik ben heel blij met de komst van De Boomhuttenclub. Er is inderdaad niet veel in Den Haag wat leuk is voor kinderen én hun ouders. Dit misten we echt. Nu ga ik helemaal nooit meer weg uit de binnenstad!”  

Vrijdagmiddagborrel

Als alles meezit kunnen de kinderen begin februari 2018 gaan klimmen en klauteren. Raban: “We gaan eerst alles intekenen en ontwerpen. Eind dit jaar kan ik als het goed is beginnen met inrichten. Dan ergens in februari kunnen we de eerste ouders met kinderen verwelkomen voor ontbijt, lunch en aperitief. Voor de kinderen is er een limo-bar. Ik zie het al helemaal voor me: een vrijdagmiddagborrel waarbij de kinderen lekker kunnen spelen en de ouders gezellig borrelen. Dat is toch te gek?”


Boomhuttenclub-Boekhorststraat-Den-Haag-Staedion7.jpgImpressie van het bargedeelte

Starterswoningen

Niet alleen De Boomhuttenclub vindt straks zijn plek in de Boekhorststraat. Op de eerste en tweede verdieping komen vijf tweekamerappartementen voor starters. Deze sociale huurappartementen van 40 en 60 m2 worden door Staedion na de zomer via Woonnet Haaglanden aangeboden.

 
LEES OOK: Nieuw buurthuis in Kortenbos
 

Beeld: Frank van der Burg