Jongeren pimpen Haagse portieken

08 maart 2017

Woningcorporaties Staedion, Haagwonen en Vestia werken al geruime tijd samen met de gemeente Den Haag om jongeren een kans te bieden op de arbeidsmarkt. Dit doen ze met het project Pimp your portiek. Onlangs kwam wethouder Rabin Baldewsingh van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport zelf kijken hoe dit project in het Staedion complex verloopt.

De portieken aan Catharinaland in de Haagse wijk Mariahoeve worden grondig aangepakt. Vooral het schilderwerk kon een flinke opknapbeurt gebruiken. Deze klus wordt niet geklaard door zomaar een groep schilders. Jongeren van scholen zoals het ROC Mondriaan en het Zadkine uit Rotterdam zijn hier aan het werk via Vakbroeders. Vakbroeders verbindt bijvoorbeeld Staedion met aannemers en jeugd om gezamelijk te werken aan betrokkenheid in de buurt en de werkeloosheid onder jongeren te verlagen.
 

pjp-2-(3).jpgJongeren leren schilderen

Stage

Dennis (17 jaar) is sinds een aantal maanden via Vakbroeders aan het werk in de portieken aan de Catharinaland. Dennis: "Dit is echt leuk werk! De bedoeling is dat ik stukadoor wordt. Maar ik ben het schilderen eigenlijk zo leuk gaan vinden dat ik er over denk om daar ook in verder te gaan. De sfeer onderling is goed en ik leer veel nieuwe dingen.” Dennis is niet de enige die enthousiast is over het project. Stephan van Vakbroeders is blij de jongeren op deze manier een goede zet richting school of de arbeidsmarkt te geven. “Bij Vakbroeders stomen we de jongeren die niet gemakkelijk aan een stage komen klaar voor de arbeidsmarkt of een opleiding. Pimp your portiek is een mooi initiatief waarbij we ze kunnen inzetten voor de diverse werkzaamheden.”

Startkwalificatie

Om in Nederland kans te maken op een serieuze baan, hebben jongeren een startkwalificatie nodig. Zo'n kwalificatie is in de ogen van de overheid het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op werk in Nederland. Wethouder Baldewsingh zegt hierover: “De werkeloosheid onder jongeren in Den Haag was erg hoog. We hebben hard gewerkt dit te verlagen met een goed resultaat, maar veel van de jongeren komen niet aan de slag door het ontbreken van een startkwalificatie. Door deze stages is dat straks wel mogelijk. En ze leren niet alleen een vak, ook het sociale aspect komt aan bod. Goed om te zien dat de bewoners positief op de jongeren en hun werk reageren.”

HR_6568_FvdB_20170308.jpg
Wethouder Baldewsingh in gesprek met een van de jongeren

Bewoners postitief 

Ook Beshar (18 jaar) is blij met de mogelijkheid hier stage te lopen. “Ik loop 2 keer in de week stage. Ik doe een opleiding voor de bouw en nu leer ik ook schilderen. Het leukste vind ik om te zien hoe mooi het allemaal wordt. Je hebt resultaat van je werk. En we krijgen veel positieve reacties van de bewoners. Dan steken ze even hun duim op, of maken een praatje. Dat is natuurlijk extra leuk!”


pjp3.jpgAlle portieken komen aan de beurt


Meer portieken aangepakt 

Staedion wil meer portieken gaan pimpen. Wij zullen dan samen met de Vakbroeders en de bewoners in gesprek gaan om te bespreken wat de wensen voor het portiek zijn. Mocht uw woning hiervoor in aanmerking komen, krijgt u bericht van ons.

Het AD maakte een filmpje van het project  


LEES OOK: Bioscoop wordt boomhuttenclub