Drie architectuurplaquettes voor bouwprojecten Staedion 

13 juni 2018

Op woensdag 6 juni ontving Dré Boidin, directeur Onderhoud & Vastgoed bij Staedion drie architectuurplaquettes voor bijzondere bouwprojecten in Den Haag: De Tuinen van Morgenstond, het Cinema Americain en Het Zamen. Tijdens de Provada worden elk jaar de architectuurplaquettes uitgereikt.

Trots!

Drie bijzondere bouwprojecten die verschillen van uiterlijk, doel en karakter. Van hoogwaardig duurzaam gebouwd tot een restauratie met speciaal zandsteen uit Frankrijk. “Deze projecten zijn het bewijs van een geslaagde samenwerking tussen de architect, ontwikkelaar, aannemer en Staedion. We mogen best trots zijn op dat wat we hebben gemaakt. De architectuurplaquette hangt straks aan de gevel van het pand. Hiermee laten we bezoekers en bewoners zien wie er hebben meegewerkt. Voor mij is het een nieuwe vorm van de ‘eerste steen’ zoals dat vroeger gebruikelijk was”, aldus Dré Boidin. 


Projecten uitgelicht

- Cinema Americain is een voormalige bioscoop uit 1911. Het BOG-pand stond bekend als het voormalig Broekenhuispand en is deels gesloopt, herbouwd en gerenoveerd door de Wijkontwikkelingsmaatschappij Staedionsbuurt-Oude Centrum (WOM-SOC) namens Staedion. De oude gevel kwam bij de renovatie tevoorschijn en is volledig gerestaureerd. Oude details zijn teruggebracht. In het BOG-gedeelte komt een indoor speeltuin voor kinderen gecombineerd met een bar/restaurant. Daarboven zijn 5 duurzame appartementen (sociale huur) voor starters gecreëerd met een label A. Het ontwerp is gemaakt door Geusebroek Verheij en het werk is uitgevoerd door Bakels en Ouwekerk. 

Staedion-Architectuurplaquette-2018-Cinema-Americain-(1).jpg
- De Tuinen van Morgenstond is een sloop-nieuwbouwproject met 243 rendabele sociale huurwoningen. Uniek is de contractvorm. Voor dit project is gekozen voor een Design, Built and Maintenance (DBM) contract. De VolkerWessels ondernemingen Loostad Vastgoedontwikkeling, IBB Kondor en Bouwbedrijf Ufkes zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen, bouwen en het 20 jaar onderhouden van de woningen. De Zwarte Hond is verantwoordelijk voor het ontwerp. De eerste woningen worden in oktober 2018 opgeleverd. 

Staedion-Architectuurplaquette-2018-De-Tuinen-van-Morgenstond.jpg
- Het Zamen is een complex met 132 sociale huurwoningen voor ouderen en 102 zorgappartementen met intensieve 24-uurszorg. Dit is één van de eerste zorggebouwen in Nederland waar het scheiden van wonen en zorg is doorgevoerd. Loostad Vastgoedontwikkeling ontwikkelde samen met Staedion en Eykenburg dit bijzondere gebouw. IAA architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp en Kroon & de Koning voor de realisatie.

Staedion-Architectuurplaquette-2018-Het-Zamen-(1).jpg

Over de Architectuurplaquette 

Zoals elk jaar wordt een aantal architectuurplaquettes op de Provada uitgereikt. De plaquette geeft blijk van een geslaagde samenwerking; architect, opdrachtgever en aannemer staan er gezamenlijk op en zetten daarmee hun gebouw in de schijnwerpers. Naast de fysieke plaquette worden gebouwen met plaquette in de online architectuurgids opgenomen en voor altijd vindbaar.

Fotografie: Peggy van Mosselaar