Inspiratiedag: Staedion-huurders vergapen zich aan eigen stad

18 oktober 2018

Een mooie zonnige –zeg maar gewoon: zomerse- oktoberdag, dat is misschien niet voor iedereen de dag om eens een bezoekje aan de huisbaas te brengen. En toch gebeurde precies dat afgelopen zaterdag 13 oktober, tijdens de jaarlijkse inspiratiedag. Zo’n honderd Haagse huurders uit de hele stad kwamen naar het Staedion-hoofdkwartier naast het Centraal Station voor een presentatie en een busrondrit.

“Moet je kijken wat een bouwput” zegt een dame tegen haar man, terwijl ze naar de nieuwe fietsenstalling voor het station kijken vanaf de achtste etage. “Toch wonen we wel in een mooie stad”, zegt haar man, “dat blijf ik vinden.”
 

Enkel glas

En dat vindt eigenlijk iedereen wel, die naar de Inspiratiedag is gekomen. “Het was heel erg interessant om met de bus door de stad te gaan en al die wooncomplexen te zien”, vinden buurvrouwen Madeleine en Bea die helemaal vanuit Loosduinen zijn gekomen. “We zijn hier voor het eerst en we hebben er geen spijt van”, vindt Madeleine. “Wateringse Veld vond ik erg indrukwekkend. Tsja, als je daar niemand kent dan kom je er natuurlijk nooit. Daarom was dit zo’n leuke busrit.” “Transvaal, Moerwijk, de Schilderswijk, van alles hebben we gezien. Behalve ons eigen Loosduinen dan”, valt buurvrouw Bea bij. “Ik herinner me de Hoefkade van vroeger nog wel, ja dat was wel verpauperd, dan ziet het er nu toch beter uit.” “Ik geef toe dat ik een beetje jaloers ben”, gaat Madeleine verder. “Ons wooncomplex is ook wel aan een opknapbeurt toe maar dat wordt telkens maar uitgesteld. We hebben nog steeds alleen enkel glas. Toch willen we niet uit onze buurt weg, o nee, voor geen goud.”

‘Van gas los’

Buurmannen Leo en Peter denken er net zo over, al wonen zij dan in Vrederust. “Altijd weer een leuke informatieve dag!” vindt Inspiratiedag-veteraan Leo, die ook in het bewonerscommissie zit. Hij had buurman Peter overgehaald om ook eens te komen. “Interessant hoor, al die nieuwe wijken en woningen. En goed dat we bijgepraat worden over allerlei ontwikkelingen.” En die zijn er volop, zoals de ‘energietransitie’, beter bekend als ‘van gas los’. “Ja, hoe moet dat nou?” vragen de buurmannen zich af. “Wij schijnen als wijk een soort pilotproject te worden. Maar ik ken veel mensen die beducht zijn voor elektrisch koken. Wie betaalt het nieuwe fornuis, en de nieuwe pannen? Niet iedereen kan dat zomaar betalen.” En verder wordt Leo ook wel moe van de rommel in de wijk. “De ondergrondse containers hebben het niet echt verbeterd. Dat zwerfvuil overal... ik haal geregeld wel twee vuilniszakken aan rommel op met zo’n grijper. Tsja, het valt niet mee om mensen op te voeden. Misschien zou Staedion nieuwe huurders wat duidelijker op bepaalde leefregels kunnen wijzen.”

Waslijst

Ruud Klein en Karel Schumacher zien de blije gezichten tevreden aan. Als bestuursleden van de Huurdersvereniging Staedion zijn ze nauw betrokken bij de organisatie van de Inspiratiedag. “Het mooie weer is de slagroom op de taart”, zegt Schumacher, “alles ziet er toch net even mooier en vriendelijker uit.” Er wordt veel en diepgaand overlegd tussen Staedion, de gemeente en de huurders in het tripartite overleg. “We hebben een waslijst aan onderwerpen waar we over meepraten. Zonnepanelen, de energietransitie, duurzaamheid... maar ook dingen als renovatie, nieuwbouw en overlast. Wat wel terug blijft komen is betaalbaarheid en het toewijzingsbeleid, al is dat vooral een zaak van de gemeente. En die krijgt het ook maar van het Rijk opgedragen. En dan is er nog de gentrificatie met een duur woord: dat steeds meer huurwoningen verkocht worden en dat sociale huur naar de randen van de stad of daar voorbij verdwijnt. Dat zie je in Amsterdam en Utrecht meer dan in Den Haag, daar zijn ze niet goed bezig, hier blijft het aandeel sociale huur zelfs in het centrum redelijk op niveau. Maar we moeten zeker waakzaam blijven.”
 

Onbekende stukjes

Veel van die dingen gaan aan de huurders voorbij. Edith is namens een woongroep van Chinese ouderen aanwezig en is vooral voor de busrit gekomen. “Ik ga elk jaar mee”, zegt ze enthousiast. “En elke keer weer ontdek ik onbekende stukjes Den Haag. Terwijl ik toch echt al 25 jaar in de stad woon! Maar Den Haag is zo veel meer dan alleen mijn eigen buurtje.”