Staedion met robots Charlie en Robin genomineerd voor Digital Award

09 oktober 2018

De jury van de Digital Awards bekroont jaarlijks de meest aansprekende digitaliseringsprojecten van corporaties en gemeenten. Doelstelling is elkaar wederzijds inspireren en leren over digitalisering via aansprekende projecten. Uit de 27 aanmeldingen zijn door de jury 10 genomineerden benoemd, waaronder robots Charlie en Robin van Staedion. De robots helpen Staedion bij procesoptimalisatie door saaie, routinematige handelingen te beperken. Het publiek kan stemmen tot 16 oktober en op 13 november maakt de jury de winnaars bekend tijdens de Digital Awardshow.

Staedion past als eerste woningcorporatie in Nederland robotisering toe voor procesoptimalisatie. Het resultaat? Een happy flow, blije medewerkers, een grotere klanttevredenheid en daarom een nominatie waard voor een Digital Award.
 

Robots Charlie en Robin helpen Staedion bij procesoptimalisatie

Robots Charlie en Robin zijn zeer geliefd bij de Staedion-medewerkers, omdat zij saaie repeterende taken razendsnel uitvoeren en helpen achterstanden wegwerken. De robots bootsen menselijke interactie met systemen na en kunnen zo supersnel herhalende werkzaamheden uitvoeren. De robots zijn voor specifieke werkzaamheden in te richten en voeren deze vervolgens automatisch uit. Staedion-medewerkers dragen zelf ideeën aan voor programmering en leren ook zelf robotscripts schrijven.


Robots Charlie en Robin realiseren indrukwekkende resultaten

De robots hebben een aantal mijlpalen helpen realiseren:
  • Door het automatisch verwerken van data van de inspectie-app, hoeven inspecteurs aan het einde van de dag niet meer verplicht naar kantoor om administratieve handelingen uit te voeren, dit bespaart tijd, reiskilometers en verlicht de werkdruk. 
  • Door het automatisch verdelen van reparatieaanvragen aan diverse aannemers, is een moeizaam proces vlot getrokken.
  • Door de afdeling DIV (document informatieverwerking) te ondersteunen, werden ruim 30.000 oude poststukken in zeer korte tijd gearchiveerd.
De Staedion-medewerkers zijn nauw betrokken bij de inzet en programmering van de robots in samenwerking met ICT-medewerkers die het proces begeleiden. Doordat Staedion medewerkers minder routinematige werkzaamheden hoeven uit te voeren, is de arbeidstevredenheid toegenomen. Dankzij de procesoptimalisatie kan Staedion huurders sneller helpen en groeit de klanttevredenheid. Teamleider Informatiemanagement Jelle de Waard: “Het is een geweldig project waarbij robotisering waarde toevoegt voor onze medewerkers, processen én de klanttevredenheid van onze huurders. Charlie en Robin worden op handen gedragen en zorgen voor een positieve vibe!”
 

Stemmen voor de Digital Awards

De stemming voor de Digital Awards bestaat deels uit een online publieksstemming die voor 80% meetelt, de andere 20% wordt bepaald door een quickscan. Uiteindelijk kiest de jury drie finalisten per categorie. Stemmen kan tot 16 oktober door het publiek en op 18 oktober maakt de jury de finalisten bekend.