Kom jij de Huurdersvereniging Staedion versterken?

11 april 2019

Vergadertijgers, meedenkers, stukkenlezers, samenwerkers, maar ook gewone belangstellenden... wie zichzelf zo omschrijft, is misschien wel geknipt om plaats te nemen in de Huurdersvereniging Staedion (HVS). Leuk werk, uitdagend en belangrijk: Ruud Klein, de voorzitter van de Huurdersvereniging, weet er alles van. Hij hoopt vurig dat nieuwe enthousiastelingen zich aanmelden.

“Het is heel dankbaar werk, en je kunt echt iets voor je medehuurders betekenen,” steekt Klein van wal. “Natuurlijk vraagt het ook wat van je. Tijd, bijvoorbeeld. Soms is het veel leeswerk. Stukken van Staedion, stukken van de gemeente... en ja, dat kan wel eens ingewikkeld zijn. Toch zeg ik dan: laat je niet gek maken, gewoon rustig beginnen, je pakt het heus wel op.”
 

Je doet het niet voor niets

Momenteel zijn er meerdere plekken beschikbaar binnen het bestuur van de Huurdersvereniging. “Mensen die wat te zeggen hebben, zijn van harte welkom! Hoe breder het draagvlak van de Huurdersvereniging, des te serieuzer ons geluid wordt genomen. En mensen hoeven het niet allemaal voor niets te doen. De HVS kent een vrijwilligersvergoeding. Daarnaast worden nieuwe bestuursleden ondersteund met allerlei cursussen. Het geeft veel voldoening om je voor alle huurders van Staedion in te zetten.” Zijn er ook negatieve kanten aan verbonden? “Nou... het gebeurt wel eens dat bewoners mij aanklampen om allerlei klachten door te geven. Daar kan ik ze echt niet bij helpen. Daarvoor moeten ze zelf toch echt Staedion bellen.”
 

Wat kan je verwachten? 

“Regelmatig vergaderen hoort erbij;  de één vindt dat leuker dan de ander. Ik geloof in goed overleg en in het naar elkaar luisteren. We passen het - vanuit de landelijke politiek bekende - poldermodel toe, maar dan voor de stad. Zo bereik je samen veel meer. Vergaderen doen we met elkaar, met de gemeente, met Staedion. Soms spreekt de HVS ook in bij de gemeenteraad, meestal doe ik dat dan als voorzitter. En we gaan regelmatig met ambtenaren en wethouder om de tafel. Daar laten wij als huurders dan ons eigen geluid horen en dragen we onze eigen argumenten aan. Wij zijn er als Huurdersvereniging namelijk niet om aan het eind van een traject alleen maar braaf ‘ja’ te knikken. Soms gaat het er dan even stevig aan toe. Maar het gaat dan ook echt ergens over. Zo heeft de HVS bijvoorbeeld een pleidooi gehouden voor het bouwen van 40 procent sociale huurwoningen in plaats van 30. De HVS vertegenwoordigt namelijk ook de belangen van toekomstige huurders. Die moeten in Den Haag toch ook aan een betaalbare, goede woning kunnen komen in een prettige buurt?”
 

Je advies wordt serieus genomen

Klein gaat verder: “Wij hebben als Huurdersvereniging advies- en instemmingsrecht. Wij kunnen dan proberen om de koers van Staedion bij te sturen. Staedion neemt onze adviezen ook heel serieus. Staedion praat mét ons in plaats van over ons en dat is heel prettig.”
 

Meld je aan als bestuurslid!

Interesse gekregen na het lezen van het interview met Ruud? En word jij het nieuwste bestuurslid van de HVS? Meld je dan nu aan via hvs@hvdh.org of bel met 070 - 308 55 36 (ma/wo/vr).