Pas op voor de babbeltruc!

17 november 2016

Helaas gebeurt het echt. Er staat iemand aan de deur met een smoesje en voor u het doorheeft, zijn er spullen of geld verdwenen. Hoe herkent u een babbeltruc en wat kunt u doen om dit te voorkomen? Staedion vroeg de politie om tips.

 1. Laat nooit zomaar iemand binnen. Kijk van te voren door het raam of een deurspion
 2. Als u innen iets moet pakken, sluit dan altijd de voordeur. Laat niemand in de hal wachten.
 3. Geef nooit zomaar uw pinpas af, tenzij u zelf een afspraak heb gemaakt een betaling aan de deur te doen. Dit geldt natuurlijk ook voor uw pincode
 4. Neem niet uw portemonnee mee naar de deur
 5. Vraag om een identiteitskaart. Een medewerker van Staedion kan zich altijd identificeren met een pasje. Als u het niet vertrouwt: bel Staedion op 088-2423000 of bel 112.
 6. Leg een klein geldbedrag voor collectanten of de krantenbezorger vlakbij de deur (bijvoorbeeld in de meterkast), zodat u er gemakkelijk bij kunt.  
 7. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje terwijl de andere je huis binnensluipt om spullen te stelen.
 8. Doe de achterdeur op slot als u alleen thuis bent.
 9. Let op: er zijn gevallen bekend waarin de daders van babbeltrucs kinderen zijn! Laat u dus niet afleiden als een onbekend kind aan de deur staat met een vraag.
 10. Wordt u overvallen? Dan adviseert de politie het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken. Bel zodra het kan 112. 
 11. Maak melding bij Staedion.

Zie hier een filmpje van iemand die slachtoffer werd van een babbeltruc door een nepbezorger aan de deur. De politie geeft tips.

Gratis deurspion of kierstandhouder

Met een deurspion ziet u wie er voor de deur staat, met een kierstandhouder voorkomt u dat de deur na openen direct verder kan worden opengeduwd. De gemeente Den Haag verstrekt deze hulpmiddelen gratis. Vul het aanvraagformulier in u wordt binnen 10 werkdagen teruggebeld om een afspraak te maken. Let op: een deurspion of kierstandhouder kan alleen worden geplaatst als dat technisch mogelijk is. De medewerker van de gemeente beslist dit ter plekke. Vraag hier aan.