Tips voor een zomers terras of balkon

10 mei 2017

Vandaag begint ijsheiligen en daarmee is de kans op nachtvorst voor dit jaar definitief voorbij. De eenjarige bloeiers mogen vanaf nu het balkon of terras op. Is uw balkon of tuin al zomerklaar? Met deze tips zit u er de hele zomer fleurig bij.

1. De bezem erdoor

Een schoon balkon of terras is een goed begin. Haal dode bladeren weg, verwijder eenjarige planten van vorig jaar en ruim takken op. Spuit het groen van de tegels of vloer met een hoge drukreiniger. Als u die niet heeft, kan azijn uitkomst bieden. Giet een liter azijn (natuur- of schoonmaakazijn) en een liter water in een emmer en spoel dit over de vloer of tegels. Schrob grondig met een bezem en laat goed indrogen. Spoel niet af! Doe dit op dus op een dag er geen regen wordt verwacht. De weken erna verdwijnt de aanslag. Een mix van groene zeep, soda en eventueel Biotex is ook een goed middel. Hierbij volgt u dezelfde stappen als bij het azijn.

Balkontips-Staedion-Den-Haag1.jpgGroene aanslag zijn algen en ontstaan in het natte, donkere seizoen
 

2. Een minimoestuin

Niks leuker dan eten uit eigen tuin! Het verbouwen van kruiden en zelfs groente en fruit is een dankbare klus. Zaai in verschillende potten, bakken of aardappelkistjes voor een vrolijk effect. Bekleed de kistjes met plastic, zet vast met nietjes en vul met aarde. Zorg wel voor wat gaatjes aan de onderkant, dan kan het water goed weglopen. Verbouw tomatenplanten, radijs, dille, munt (voor verse munthee!), basilicum, tijm, etc. Maak naamkaartjes, zodat u later weet wat er precies waar opkomt.

Balkontips-Staedion-Den-Haag-17.jpgTomatenplanten en kruiden

Balkontips-Staedion-Den-Haag9.jpgEen Alternatieve vorm van plantenkaartjes: gebruik wel een watervaste stift!

3. Tuinmeubels: doet-het-zelf

Tuinmeubels hoeven niet perse duur te zijn. Met pallets komt u al een heel eind. Maak met een stapel pallets bijvoorbeeld een ligbed of bank met lekker dikke kussens en een tafel, of maak met stenen blokken en houten planken binnen een handomdraai een tuinbank.

Balkontips-Staedion-Den-Haag6.jpg

Pallets zijn goedkoop en gemakkelijk om te bouwen tot tuinmeubel. 

Balkontips-Staedion-Den-Haag3.jpg
Deze bank is eenvoudig en snel te maken

4. Kleurrijk balkon

Welke planten zijn er geschikt voor een balkon of terras? Eigenlijk alle planten die in een pot kunnen, mits goed verzorgd. Een plant kan naast te weinig namelijk ook teveel water krijgen. Kleurrijke planten en bloemen met een paarse, gele en roze kleur geven uw balkon een vrolijk kleurtje. Denk aan vrolijke violen, geurende lavendel, wilde tijm, salie en de balkonplant van het jaar 2017: de hangbegonia.

Balkontips-Staedion-DenHaag-16.jpgHangbegonia

Balkontips-Staedion-Den-Haag-7.jpg

Viooltjes zijn er in allerlei vrolijke kleuren 

5. Ga voor tweedehands! 

Sla het tuincentrum eens over en struin rommelmarkten en kringloopwinkels af voor meubilair of decoratie. Plantjes staan ook heel grappig in een tweedehands kopje. Met twee oude tafeltjes bouw je een mooi plantenrek.Balkontips-Staedion-Den-Haag-8-(2).jpgBouw met twee oude tafeltjes een alternatieve plantentoren.

Balkontips-Staedion-Den-Haag10.jpg
Kop wordt plantenbakje.

6. Wijs met de ruimte

Heeft u niet zoveel ruimte in de tuin of op het balkon? Kijk dan eens of u wat slimme trucjes kunt uithalen: Zorg voor zoveel mogelijk opklapbaar meubilair, maak van de reling een bar en hang planten aan de muur in plaats van ze op de grond te zetten. 

Balkontips-Staedion-Den-Haag13.jpg
Opklapbare stoelen en tafels

Balkontips-Staedion-Den-Haag11-(1).jpg
Een verticale moestuin 

Balkontips-Staedion-Den-Haag5-(3).jpgHang planten met een haakje aan een witgeverfd hek.

Kijk voor meer tips voor balkon en terras op www.mooiwatplantendoen.nl