Elf bespaartips voor in en om het huis

13 januari 2017

Bij Staedion staan duurzaamheid en een schoner milieu hoog op de agenda. Besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor uw portemonnee. Elf tips om te besparen.

Tip 1: Kook zuiniger

Wees zuinig in de keuken. Warm water voor pasta of aardappels niet in de pan op, maar met een waterkoker. Dit gaat ook nog eens een stuk sneller. Doe tijdens het koken de deksel op de pan, dan warmt het gerecht sneller op. Dit scheelt gas. Kookt u elektrisch? Zet de plaat dan tijdig uit, hij blijft nog wel even warm.

Tip 2: Check op subsidies

Misschien komt u in aanmerking voor toeslag op huur of zorg terwijl u dat niet weet. Vraag dit na bij de gemeente of de Belastingdienst. Als u een laag inkomen heeft, kan u misschien ook in aanmerking komen voor ontheffing voor gemeentelijke belasting en waterschapsbelasting.

Tip 3: Vervang gloeilampen

Spaarlampen verbruiken gemiddeld 80% minder en gaan 10 keer langer mee.

Tip 4: Voorkom sluipgebruik

Schakel toestellen helemaal uit als u ze niet gebruikt, dus niet op stand-by. Haal opladers uit het stopcontact. Als u stekkerdozen gebruikt met een aan/uit knop, kunt u meer apparaten in één keer uitschakelen

Tip 5: Voorkom warmteverlies

Warmte verdwijnt vaak door tochtgaten, kieren en muren. Door het plaatsen van tochtstrips, brievenbusborstels, radiatorfolie en het sluiten van uw gordijnen, bespaart u op de stookkosten. Maar zorg wel voor voldoende ventilatie!

Tip 6: Gebruik koelkast energiezuinig

Wist u dat een volle koelkast minder stroom gebruikt dan een lege? Raakt uw koelkast leeg, leg er dan bijvoorbeeld wat flessen water in. En ontdooi uw koelkast regelmatig. Bij 2 millimeter ijs verbruikt uw koelkast al 10% meer energie! Richt uw koelkast slim in. Zo hoeft u niet te zoeken en blijft de deur niet onnodig lang open staan.

Tip 7: Zet de verwarming lager

Een gemiddeld huishouden verbruikt € 1000,- per jaar aan gaskosten. Door de radiatoren in huis goed af te stellen, kunt u veel geld besparen. Als u de verwarming overdag in de slaapkamers uitzet, bespaart u gemiddeld € 115,- per jaar.

Tip 8: Gebruik een waterbesparende douchekop

Dit scheelt gemiddeld 40 liter water per douchebeurt en 10m3 gasverbruik per jaar

Tip 9: Doe de was op 40 of 60 graden

Zorg dat uw wastrommel vol is en was op 40 graden. Wassen op 60 graden kost tweemaal zoveel energie. Wassen op 90 graden zelfs drie keer zoveel energie

Tip 10: Check verzekeringen

Vaak kunt u zich goedkoper verzekeren via een collectieve verzekering van de werkgever. Soms kunt u verzekeringen bundelen bij één verzekeraar. Dit kan ook schelen. Kijk op de site Independer.

Tip 11: Check energieleverancier

Het kan soms flink schelen om van energieleverancier te wisselen. Bekijk via de link of u bij een andere provider goedkoper uit bent.

LEES OOK: Zo maakt u uw huis winterklaar