Hennepkwekerij in de buurt? Maak melding!

20 april 2017

U heeft het vast wel eens voorbij zien komen in het nieuws, of misschien heeft u het in de buurt van dichtbij gezien: een illegale hennepkwekerij in de straat. Wie zitten er achter deze praktijken en wat kunt u het beste doen als u een vermoeden van een kwekerij heeft? We vroegen het aan Joes Miltenburg, manager Thuisteam van Staedion.

Waar komt het voor?

“Hennepkwekerijen komen overal in Nederland voor, dus ook in Den Haag. Op zolders, in kelders, in schuren, tuinhuisjes, kruipruimtes, bedrijfspanden en in achtertuinen.”

Wie zitten er achter deze praktijken?

“De teler die voor eigen gebruik een paar plantjes in de vensterbank heeft staan, bestaat bijna niet meer. Het verplaatst zich steeds meer naar de georganiseerde criminaliteit, waardoor er steeds gevaarlijker situaties ontstaan.”

Wat is er gevaarlijk aan een hennepkwekerij?

“Een hennepkwekerij in de buurt kan voor veel ellende zorgen. Zo kan er kortsluiting, brand of lekkage ontstaan. Kwekers gebruiken een woning of een deel daarvan als kwekerij. Er worden gaten geboord en illegaal elektra aangelegd. Ik heb gezien dat de hele keuken uit het huis was gesloopt om elke vierkante meter te gebruiken. Hierdoor ontstaan levensgevaarlijke situaties.”

Hoe herkent men een illegale hennepkwekerij?

“Een zoemend of ronkend geluid bij de buren kan duiden op illegale aanpassing in de meterkast of bij de elektriciteitsaansluiting. Een sterke henneplucht is ook een teken, al worden de kwekers steeds inventiever waardoor dit minder vaak voorkomt. Let op beslagen of afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan. Een lekkage op een vreemde plek kan ook een teken zijn. En een kwekerij trekt vaak ongure types aan die op vreemde tijden de woning of het pand bezoeken.”

Wat doet Staedion?

“Staedion werkt met het Openbaar Ministerie, de politie Haaglanden, de gemeente Den Haag en collega-corporaties actief samen voor het aanpakken van hennepkwekerijen. Dat doen we als we een melding krijgen, maar we kijken ook steeds uitgebreider naar een nieuwe huurder: kloppen alle papieren, heeft de huurder een verleden met hennepteelt? Daar hebben we diverse checks voor. Als iemand betrapt wordt met een kwekerij in huis, vraagt Staedion aan de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden en raakt de kweker zijn of haar huis kwijt.”

Wat kan de bewoner met een vermoeden doen?

“Vaak hebben buren wel een vermoeden, maar willen ze zich er niet mee bemoeien of denken in de problemen te komen als ze melding doen. Wij benadrukken met klem dat het zeer belangrijk is toch melding te doen, al is er maar een vaag vermoeden en geen bewijs! Dit kan een hoop schade aan de huizen voorkomen en zelfs levens redden. Door deze criminele praktijken ontstaan lekkages en branden. Je wilt er toch niet aan denken dat dit in het huis naast je ontstaat! Een heel portiek kan hierdoor in gevaar komen.”

Vermoedt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld dit dan bij de politie of bij de bewonersconsulent in uw wijk. Wit u anoniem blijven? Geef uw melding dan door aan Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Lees meer op de website van de politie.
 
LEES OOK: Zo herkent u een babbeltruc