Vijf tips om diefstal te voorkomen

27 juli 2017

De zomer is weer begonnen. Lange avonden op het strand en dagjes erop uit met het gezin. Heerlijk! Maar ook de maanden waarin veel inbrekers toeslaan, omdat zij weten dat bewoners in deze periode juist minder vaak thuis zijn en de kans groot is dat deuren en ramen open blijven staan. Met deze vijf tips maakt u het inbrekers lastig om bij u in te breken.

1. Laat een bewoonde indruk achter

Komt u een paar dagen niet thuis? Zorg ervoor dat uw huis eruit ziet alsof er iemand thuis is. Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen, zodat het huis een bewoonde indruk maakt. Vraag uw buren de post weg te halen, de plantjes water te geven, de gordijnen af en toe dicht en open te doen. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook ’s avonds de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is.

2. Deur op slot en ramen dicht!

Met het mooie weer staan ramen en deuren vaker open. Een inbreker kan dan heel makkelijk uw woning insluipen en binnen een paar minuten met uw spullen er vandoor gaan. Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit de deuren en ramen waar u geen zicht op heeft. Ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Zorg dat u kunt zien of horen wat er gebeurt. Doe ook uw voordeur en achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers niet uw deur met een stukje plastic openmaken. Haal ook altijd de sleutel uit het slot. Als u dit niet doet, kan een inbreker anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjes boren.

3. Voicemail en social media

Natuurlijk is het leuk om familie en vrienden te laten weten dat u op vakantie bent door het posten van foto’s op Facebook of dit aan te geven in uw status. Toch is het niet verstandig. Dat geldt ook voor Twitter, Instagram of andere social media. Ook kunt u beter niet op uw voicemail zeggen dat u weg bent.

4. Sleutel onder de bloempot of deurmat: niet doen!

De sleutel onder de bloempot, de deurmat of op een andere geheime plek verstoppen voor de buurvrouw die uw planten water komt geven? Dat lijkt heel praktisch, maar ook inbrekers kunnen gemakkelijk bedenken waar u uw sleutel verstopt. 

5. Hang- en sluitwerk

Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Op de website www.politiekeurmerk.nl vindt u meer informatie.

ramen-sluiten.jpg