Bij Achterban Werkt! zetten ervaringscoaches hun talenten in voor kwetsbare wijkbewoners

12 juli 2018

Haken, een wandelclub, samen koken, bingo middagen, markten – allemaal activiteiten die Achterban werkt! organiseert voor en door kwetsbare wijkbewoners. Alles wat maar een glimlach bij mensen op het gezicht brengt. Staedion ging op bezoek bij deze stichting gevestigd in Mariahoeve en sprak met ervaringscoach Shakira en projectleider Grace Corsius- Kleeman.

Op de Reigersbergenweg zit de eerste locatie van Achterban Werkt! In dit huurpand van Staedion zetten 32 ervaringscoaches met een verleden in de psychiatrie, verslavingszorg en de dak-/ thuislozenwereld hun talenten in om van betekenis te zijn voor kwetsbare wijkbewoners. Het gaat om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die vaak tussen wal en schip vallen. Door het organiseren van projecten waar ze zelf behoefte aan hebben, krijgen zij de kans om hun dag zinvol te besteden én anderen ook weer te helpen.
 

Tweede thuis

Shakira (38) is één van deze coaches. Zij verloor op haar 11e haar moeder en woonde eerst bij haar oudere zus. Dat ging niet en uiteindelijk kwam zij in een tehuis terecht. Daar volgde een zware tijd waarin zij onder andere betast werd door een medebewoner en veel werd gepest. Door haar lichte verstandelijke beperking woont zij sinds een paar jaar op een woonlocatie van Middin. Inmiddels is ze al vijf maanden verbonden aan Achterban Werkt.

“Ik ben via één van de eetclubs in contact gekomen met Achterban Werkt! en was gelijk verliefd. Ik dekte de tafels en maakte een praatje met de gasten. Je staat dan echt tussen de mensen en dat is fijn. Er zijn hier allemaal verschillende mensen, die hetzelfde hebben meegemaakt. Het voelt voor mij als een tweede thuis en ik voel mij hier eindelijk begrepen. Mijn droom is een eigen dag project opstarten met kinderen. Ik heb al geholpen met het organiseren van de nationale buitenspeeldag.”
 

Begeleiding

Om haar te helpen bij het realiseren van deze droom wordt zij begeleid door projectleider Grace Corsius-Kleeman (57). Tijdens wekelijkse sessies bespreekt Grace met de ervaringscoaches welke doelen ze willen bereiken en wat ze daarvoor nodig hebben. Verder worden zij getraind om te gaan met de uiteenlopende achtergronden van wijkbewoners. Daarnaast begeleidt Grace iedere dinsdag en woensdag van de maand de eetclub. Vol trots vertelt Grace over een aantal van “haar” ervaringscoaches:

“José heeft een psychotisch verleden en organiseert elke dinsdag wandelingen om mensen uit hun sociaal isolement te halen. Mohammed is wis- en natuurkunde docent, maar kan door zijn GGZ-achtergrond geen vaste baan krijgen. Bij ons geeft hij op verschillende gebieden bijles. Voormalig dakloze, Linda, geeft allerlei creatieve workshops.”
 

Bewuster leven

Net zoals haar ervaringscoaches, heeft ook Grace een ingrijpend verleden: haar ex-man leende haar auto en haalde de ene snelheidsovertreding na de ander. Zijn verkeersboetes stonden op haar naam en aangezien zij ze niet kon betalen, moest zij uiteindelijk drieënhalf maand de gevangenis in. Haar dochter - toen 13 jaar – woonde bij haar zoon die een pleegzorgindicatie had gekregen.

“In de gevangenis heb ik mensonterende dingen meegemaakt, maar ook in mijn gewelddadige huwelijk. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik veel bewuster ben gaan kijken naar het leven en ook iets voor anderen wilde doen. Naast mijn werkzaamheden bij Achterban Werkt! begeleid ik samen met mijn man Jan, coach bij het Leger des Heils, een opvangproject voor meisjes in Indonesië.”

Shakira voegt met een glimlach toe: “Zij is echt een moedertje en staat voor iedereen klaar!”

De droom van Grace? “Ik hoop dat wij een multifunctioneel centrum kunnen creëren waar muziek en eten centraal staan en iedereen uit de buurt zijn plek heeft.”

Bekijk de website voor meer informatie over Achterban Werkt!