Samen in Het Zamen

27 februari 2018


In het gebouw Het Zamen in de Esperantostraat in het Energiekwartier combineert Staedion wonen en werken. Op de 1e tot en met de 6e verdieping zit een woonzorgcomplex voor ouderen. Op de begane grond werken verschillende maatschappelijke organisaties. Zo ook de tweedehandskleding- en boekenwinkel Pakkie Deftig. Staedion ging op bezoek bij de dagbesteding van de Kessler Stichting. 

In het sorteercentrum van Pakkie Deftig wordt er hard gewerkt door twee cliënten van de Kessler Stichting, die opvang en/of zorg en begeleiding biedt aan kwetsbare mensen. De binnengebrachte kleding wordt kritisch nagekeken op vlekken en scheuren. Goedgekeurde kleding wordt verdeeld over de verschillende Pakkie Deftig winkels. De winkel in Het Zamen opende in november haar deuren. Naast kleding zijn er ook boeken en speelgoed in de winkel te koop.

Een overzicht van de winkel
 

Voor en door de cliënten

“Wij zijn heel blij dat wij hier een ruimte huren van Staedion”, vertelt Taïs van Vijnckt, coördinator vrijwilligers en dagbesteding. “Wij waren al langer op zoek naar uitbreiding voor onze dagbestedingsprojecten. We hebben de bedrijfsruimte helemaal zelf in kunnen richten. Van waar de muren geplaatst moesten worden tot aan de toonbank. We hebben onze vrijwilligers en cliënten hier volledig bij betrokken. Zo hebben de cliënten van de houtwerkplaats alle steigerhouten meubels zelf gemaakt. Het was heel mooi om te zien hoe trots zij waren op dit project wat voor hen, maar ook door hen mogelijk is gemaakt. We hebben met Staedion vanaf het begin op maat gemaakte afspraken kunnen maken om dingen realiseerbaar te maken. Die samenwerking hopen wij verder voor te kunnen zetten voor de huisvesting van onze cliënten.”
 

Onbekend maakt onbemind

Het is voor veel mensen fijn om iets om handen te hebben. De dagbestedingsprojecten van de Kessler Stichting bieden een leuke en zinvolle manier om de dag door te brengen. Naast de Pakkie Deftig winkels kunnen cliënten aan de slag in de houtwerkplaats of in de tuinen van de stichting. In de ruimte naast Pakkie Deftig zit een fietsenwerkplaats.

Taïs: “Het mooie aan Het Zamen is de nabijheid van zoveel verschillende organisaties in dezelfde sector, zoals bijvoorbeeld Humanitas en Stichting Eykenburg. De lijntjes zijn kort en door samen te werken kun je mensen de juiste zorg en begeleiding geven. Op 14 maart organiseren wij tijdens de Week van de Zorg een markt om een kijkje achter de schermen te bieden van de verschillende organisaties, die gehuisvest zijn in het pand.”

Ook komen de cliënten van de Kessler Stichting in Het Zamen in een normale setting in aanraking met andere mensen. “Zo gebeurt het weleens dat de ouderen in het woonzorgcomplex hun kast opruimen en vragen of wij het willen ophalen voor in de winkel. Cliënten krijgen dan vaak iets lekkers aangeboden. Dergelijk contact maakt het re-integreren straks ook makkelijker voor cliënten en de ouderen gaan ook op een positieve manier naar hen kijken.”


Een van de cliënten in het sorteercentrum, foto: Henriette Guest
 

Mooie verhalen

Tais vertelt dat midden op de werkvloer staan tussen de cliënten voor haar het leukste is aan haar werk. “Ik maak de kleine vooruitgangen die zij maken van dichtbij mee, want naast de trieste zijn er ook veel mooie verhalen. Zo vertelde een cliënt laatst dat hij na 30 jaar zijn dochter weer zou zien. Hij zou haar op zijn 50ste verjaardag bezoeken met de trein. Hij was blij, maar vond het ook spannend, want hij moest ineens veel stappen tegelijkertijd nemen. We hebben besproken hoe hij het aan kon pakken en wat zijn verwachtingen waren. Het geeft dan veel voldoening om later te horen dat het allemaal goed is gegaan en dat hij een betere band met zijn dochter heeft.”
 

Vrijwilligers gezocht!

Pakkie Deftig zoekt vrijwilligers voor de tweedehandskledingswinkels. Als werk- en verkoopbegeleider begeleidt u cliënten en ondersteunt u hen in hun leerproces.
Heeft u interesse in deze vacature? Bel 070 - 850 05 00 en vraag naar Taïs van Vijnckt, coördinator vrijwilligers. Of mail naar vrijwilligers@kesslerstichting.nl