Tips om brand in huis te voorkomen

20 december 2018

U moet er niet aan denken: brand in huis. In deze maand waarin de kaarsen vaker branden en volop feest wordt gevierd, zit ongeluk in een klein hoekje. Zelfs een kleine brand kan veel schade en leed aanrichten. Uw persoonlijke bezittingen, belangrijke documenten kunnen door een brand vernietigd worden. Maar u loopt ook kans op brandwonden of vergiftiging door koolmonoxide. Gelukkig kunt u met een paar simpele maatregelen veel doen om brand te voorkomen. Staedion zet de belangrijkste tips op een rij.

Veiligheid in huis

 • Zet de computer en de tv altijd helemaal uit
 • Zorg voor een schone filter in de wasdroger
 • Zorg voor een schone afzuigkap
 • Laat je cv eenmaal per jaar schoonmaken en controleren
 • Zorg dat lucifers en aanstekers uit de buurt van kinderen liggen
 • Laat een strijkijzer nooit onbeheerd achter
 • Zet spuitbussen nooit in de zon 
 • Wees voorzichtig met licht ontvlambare materialen, zoals benzine of spiritus

Veilig slapen

Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat u gaat slapen, redt levens bij brand. U heeft dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden.
 

Rookmelders

Hang in het huis rookmelders op. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. Een rookmelder geeft tijdig een luid signaal die je wakker maakt als er brand is. Test rookmelders geregeld of ze het nog doen en controleer de batterij. Hang een rookmelder op het plafond op elke verdieping.
 

Koken

Brand ontstaat vaak tijdens het koken. In de pan of op het fornuis, maar ook in de oven, magnetron en frituur zijn plekken waarin vaak brand ontstaat. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet u de pan op het vuur niet. Daarnaast is het verstandig om het fornuis vrij te houden van brandbare spullen. 
 

Kaarsen 

In deze donkere dagen maken wij het graag gezellig in huis met kaarsen. Kaarslicht is sfeervol, maar soms gevaarlijk. Gebruik niet brandbare kaarsenstandaards en brand geen kaarsen in de buurt van gordijnen of op tochtige plekken. Zet kaarsen in een stevige kandelaar en plaats waxinelichtjes op een onbrandbare ondergrond.
 

​Versier je feestje veilig

Met Kerst en Oud en Nieuw in aantocht is december bij uitstek de maand van de feestjes. En daar hoort versiering bij. Zo zorgt u dat u uw feestje veilig versiert.
 • Goede versiering is moeilijk ontvlambaar. Het KEMA-keurmerk geeft aan dat de versiering brandveilig is. Bij twijfel kun je de versieringen beter niet aanschaffen.
 • Hang versieringen zo op dat niemand er tegenaan kan lopen.
 • Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en apparaten die warm worden.
Voor meer informatie over brandveiligheid