Pas op voor de babbeltruc

03 februari 2022

Helaas gebeurt het echt. Er staat iemand aan de deur met een smoesje en voor je het doorhebt, zijn er spullen of geld verdwenen. Hoe herken je een babbeltruc en wat kan je doen om dit te voorkomen? Staedion vroeg de politie om tips.

 1. Laat nooit zomaar iemand binnen. Kijk van te voren door het raam of een deurspion
 2. Als je binnen iets moet pakken, sluit dan altijd de voordeur. Laat niemand in de hal wachten.
 3. Geef nooit zomaar je pinpas af, tenzij je zelf een afspraak heb gemaakt een betaling aan de deur te doen. Dit geldt natuurlijk ook voor je pincode
 4. Neem niet je portemonnee mee naar de deur
 5. Vraag om een identiteitskaart. Een medewerker van Staedion kan zich altijd identificeren met een pasje. Als je het niet vertrouwt: bel Staedion op 088-2423000 of bel 112.
 6. Leg een klein geldbedrag voor collectanten of de krantenbezorger vlakbij de deur (bijvoorbeeld in de meterkast), zodat je er gemakkelijk bij kan.  
 7. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje terwijl de andere je huis binnensluipt om spullen te stelen.
 8. Doe de achterdeur op slot als je alleen thuis bent.
 9. Let op: er zijn gevallen bekend waarin de daders van babbeltrucs kinderen zijn! Laat je dus niet afleiden als een onbekend kind aan de deur staat met een vraag.
 10. Word je overvallen? Dan adviseert de politie het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken. Bel zodra het kan 112. 
 11. Bent je slachtoffer van een babbeltruc en de dader is verdwenen? Bel dan met de politie op nummer 0900-8844. Als de dader nog in de buurt is, bel je met 112. 
 12. Maak melding bij Staedion.