Bewonerscommissies in Mariahoeve binden strijd met knaagdieren aan

16 mei 2019

Rattenoverlast in Mariahoeve is niet bepaald iets van de laatste tijd, maar wethouder Richard de Mos heeft besloten de strijd tegen de knaagdieren aan te gaan. In nauwe samenwerking met de bewoners wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak. Ook in de Landen, waar Bert Blom en Jesse Voerman namens bewonerscommissies aan het Catharinaland (even en oneven) zich met de kwestie bezig houden.

“Ratten, tsja. De een ziet ze voortdurend, de ander nooit. Zelf hoor ik bij die laatste groep: ik woon  al jaren in Mariahoeve, maar ratten kom ik niet tegen”, vertelt Bert Blom. Bijna-buurman Jesse Voerman heeft meer geluk. “Pas nog zag ik hoe een kat een rat besloop, en vervolgens zelf door die rat achterna werd gezeten, ze renden rondjes om een boomstronk” grinnikt hij. Misschien grappig om te zien, maar niet wenselijk: ratten kunnen ziektes overbrengen. 
 

Educatie

“Het komt ook door mensen die denken dat ze de vogels voeren als ze eten van het balkon kieperen”, denkt Voerman. “Die realiseren zich niet dat ze de ratten een feestmaal geven. En ja, het heeft ook iets met cultuur te maken. In sommige culturen is het weggooien van voedsel een zonde, en dan geven mensen het eten liever aan de dieren. Ik denk dat er nog wel een stukje voorlichting en educatie nodig is om duidelijk te maken dat dat niet kan. Ook op de scholen. Via de kinderen bereik je immers de ouders.”
 

Wethouder

Ratten zijn er altijd al wel geweest, het is niet zo dat er opeens een plaag is. Maar wethouder Richard de Mos besloot onlangs om een speerpunt te maken van de aanpak van ratten in de stad. “Dus wij werden erbij geroepen namens de bewonerscommissies”, gaat Blom verder. “Want met de wethouder erbij wordt het ineens een serieuze zaak.”
Sinds kort staat er op diverse plekken in Mariahoeve informatieborden, waarop mensen gewaarschuwd worden het de ratten niet te makkelijk te maken. En overal in de wijk staan groene lokdozen voor de ratten. “Maar ja, die beesten laten dat lokvoedsel links liggen als even verderop de kliekjes van gisteren in de struiken liggen”, merkt Voerman op. “En ratten zijn slim hoor, die krijg je met gif ook niet zomaar weg. Weet je dat ze hun jongen aanmoedigen om als eerste van iets onbekends te eten? Als het dan gif is dan gaan die jongen dood, maar de volwassen ratten krijgen zo weer een nieuw nest.” 
 

Ze horen erbij

"Weet je wat het is,” besluit Bert Blom, “ratten zijn gewoon een onderdeel van de schepping. Ze horen erbij. Zolang het maar niet te gek wordt. Als ik hoor dat de ratten tussen de kinderen rondrennen op de speelplaats dan is dat toch te gek? Het blijft verder een heerlijke wijk waar het goed wonen is. Veel groen, gratis parkeren, wat wil een mens nog meer?” 


Een voorbeeld van de lokdoos