De leukste plekjes van de Stationsbuurt

11 augustus 2017

De Stationsbuurt werd lange tijd als één van de probleemwijken van Nederland gezien die extra geld en aandacht nodig had. Tegenwoordig, door vele inspanningen en initiatieven, wordt de Stationsbuurt steeds gezelliger. Deze wijk heeft namelijk veel te bieden. Van jong tot oud. Van ondernemer tot student. Staedion ging op stap en vond 5 plekken die u zeker niet mag missen!

1. Het Hollands Spoor


In de Stationsbuurt staat het oudste station van Den Haag, station Hollands Spoor. Het is het tweede hoofdstation van Den Haag. De wijk dankt zijn naam aan dit station dat al sinds 1843 bestaat. De komende maanden wordt er buiten het station gewerkt aan de verbetering van de bereikbaarheid. Maar als u de bouwhekken voorbij bent en de perrons oploopt ziet u het oude gebouw – het perrongebouw - dat binnenin het station staat. Dat is zeker een bezoek waard!
 

2. De Stationsweg 

Stationsweg Den Haag
Vanaf het station loopt u zo de Stationsweg op. Het plein aan deze weg en het brede deel van de Stationsweg is helemaal opgeknapt met een rode stenen vloer. Dat wordt ook wel de “rode loper” genoemd. U loopt of fietst zo de stad in langs allemaal leuke winkels en horeca. In dit gebied rijden minder auto’s en zijn er brede fietspaden. Dit maakt het voor voetgangers ook een stuk veiliger.
 

3. Het Huijgenspark

Huijgenspark Den Haag
Deze buurt  is vernoemd naar Haagse Constantijn Huygens (1596-1687). Hij was onder ander dichter en schreef muziekstukken. Ook was hij wetenschapper en actief in de Haagse politiek. Er zijn nog veel prachtige oude huizen te zien in deze buurt. In het groene park kunt u heerlijk op een bankje even uitrusten terwijl uw (klein)kinderen in de speeltuin spelen. Er vinden hier regelmatig leuke evenementen plaats. Dit leest u terug op de speciale facebookpagina van het Huijgenspark.
 

4. Het Rode Dorp

Het Rode Dorp Staedion Den Haag
Staedion Nieuws heeft al veel aandacht besteed aan het Rode Dorp. Toch mag u deze plek niet missen als u een bezoekje brengt aan de Stationsbuurt. Op deze unieke locatie zijn 127 oude arbeiderswoningen uit 1874 gerenoveerd. Daar zijn 200 studentenwoningen van gemaakt. De studenten hebben meegedacht bij het ontwerpen van de woningen.
 

5. Het Rijswijkseplein

Rijswijkseplein Staedion kunst Margriet Snaterse
In de poort van het wooncomplex, De Ellips aan het Rijswijkseplein, maakte kunstenares Margriet Snaterse een prachtig kunstwerk. De poort naar de binnentuin, genaamd Haagweide, is heel hoog en breed. Deze betonnen poort is opgevrolijkt met muurschilderingen van spelende kinderen en bloemen. Margriet deed dit in opdracht voor de prijsvraag “Mijn thuis”. Een jaarlijks evenement van Staedion waarbij bewoners ideeën kunnen opsturen om hun buurt, straat of wooncomplex beter, mooier of gezelliger te maken. Dat draagt bij aan een eigen thuis.