De leukste plekjes van Transvaal

17 februari 2017

Transvaal had een lange tijd niet zo’n lekker imago. Verval en criminaliteit hield de wijk in zijn greep. In 1999 nam de gemeente maatregelen en ging de wijk flink op de schop door te slopen en frisse nieuwbouw te plegen. Nu is het een gezellige, kinderrijke wijk met als bruisend hart de net gerenoveerde Haagse Markt. Staedion fietste door de wijk en vond 7 leuke plekken die een bezoekje meer dan waard zijn!

1. Julianakerk plaza

Juliana-Plaza-Den-Haag-Transvaal-Staedion.jpgBeeld: Juliana Plaza

Hét symbool van Transvaal is de toren van de Julianakerk. Met haar 30 meter is ze bijna vanaf elk punt in de wijk te zien. De kerk werd al een tijd niet meer gebruikt. Horecaondernemer Atalay Celenk vond dat zonde en diende een plan in om van de kerkzaal een cafe-restaurant met mediteraanse en Turkse invloeden te maken. Het resultaat is spectaculair! Originele details zoals de koepel en de glas in lood ramen zijn bewaard gebleven, in de zaal hangen lampen uit Turkije en Marokko en geven de ruimte een warme, sprookjesachtige sfeer. Juliana Plaza is geopend voor ontbijt, lunch en diner. "Eten schept u zelf op bij het buffet en vervolgens wordt uw bord gewogen en betaalt u per gram. De gerechten zijn van een goed kwaliteit. Absoluut geen fastfood, daar hebben we er al genoeg van in deze buurt”, aldus Atalay. Meer info

2. Bibliotheek Transvaalkwartier

Bibliotheek-Transvaalkwartier-Staedion.jpgBibliotheek Transvaalkwartier is een echte wijkbieb. Een ideale plek voor ontmoeting en recreatie. Regelmatig worden er activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals voorleesmiddagen, lezingen en workshops. Hun Facebookpagina staat vol leuke berichten over boeken en de activiteiten van deze bieb.
Adres: Hobbemaplein 30, Den Haag. Kijk voor meer informatie op de website.

3. Muurreclame Wesselsstraat 

Muurreclame-Wesselsstraat-Den-Haag-Staedion.jpgSoms ziet u meer als u gewoon even omhoog kijkt. Zo ook in de Wesselsstraat. Een straat met voornamelijk fraaie nieuwbouw, maar de muurreclame uit 1930 is gelukkig bewaard gebleven! Op de muur staat geschreven met zwarte letters:  "Pa. Cohen stoom wasch en strijkinr.". Hier brachten mensen dus hun vuile was. De reclame herinnert aan de tijd dat er honderden kleine waswinkels in Den Haag waren. Adres: Wesselsestraat 41, Den Haag.
 

4. Haagse Markt

Haagse-Markt-Den-Haag-Staedion.jpgDe ruim 80 nationaliteiten die het Transvaalkwartier rijk is, lijken allemaal samen te komen op de Haagse Markt, of, zoals de Hagenezen ook wel zeggen: ‘Mart’. De markt bestaat sinds 1920 en onderging onlangs een restyling. Daarmee is hij nog aantrekkelijker voor de dagelijkse boodschappen, verse vis, brood, kleding, keukenspullen, verzorgingsproducten en schoenen bij de ruim 5000 kramen. Aan de zijkant en aan de ingang van de Herman Costerstraaat zitten koffietentjes om even te ontspannen na een middagje slenteren. Open: ma, wo, vrij, za, van 9-17 uur. Adres: Herman Costerstraat, Den Haag. Meer info op de website.
 

5. Stadsboerderij De Woelige Stal

De-woelige-stal-Transvaal-Staedion.jpgStadboerderij De Woelige Stal is een echt rustpuntje in de drukke stad. Er lopen heel wat dieren rond. Varkens, geiten, kippen, cavia’s, konijnen en 1 poes. Op het terrein is er genoeg te doen. Er is een knuffelhoek, hier kunnen bezoekers de kleine dieren aaien en knuffelen. Kinderen kunnen meehelpen met verzorgen en voeren van de dieren. En er is regelmatig een knutselmiddag of speurtocht. Kijk trouwens niet gek op als u ineens een bok en een ezel door de wijk ziet lopen, maandelijks maakt een vrijwilliger met de kinderen een ronde door de wijk om het zwerfvuil op te ruimen. Adres: Herman Costerstraat 80, Den Haag. Meer info op de website.
 

6. Wijkpark Transvaal

Wijkpark-Transvaal-Staedion.jpgBeeld: Beheercommissie Wijkpark TransVaal

Naast de Haagse Markt als kloppend hart van Transvaal is er ook het vernieuwde Wijkpark. Het park is ongeveer 3 hectare groot. Om het zo groot te maken, werden er 230 huizen en 28 bedrijfspanden gesloopt. Het park trekt veel bezoek van kinderen, die er heerlijk kunnen spelen. Ouderen ontmoeten elkaar voor een praatje en jongeren komen vooral af op de festivals en feesten die op het terrein worden gegeven. Adres: Schalk Burgerplein 2, Den Haag. Informatie
 

7. Paul Krügerlaan

Paul-Krugerlaan-Transvaal-Staedion.jpgZin in een wandeling van India, naar Noord-Afrika, terug naar Midden-Oosten? Dat kan op de Paul Krügerlaan. De straat wordt ook wel Little India genoemd en dat is niet voor niets. Vanuit heel Europa komen toekomstige bruiden af op de vele bruidsmodezaken. De etalages met een pracht aan jurken geven de straat een kleurrijke schittering. Samen met de tempels, vele eetzaakjes en kruidenwinkels is de Paul Krügerlaan een bezoekje meer dan waard.

LEES OOK: De leukste plekjes van Loosduinen