Eropuit in Den Haag: gratis uittips voor februari 2018

08 februari 2018

Het nieuwe jaar is al weer in volle gang. Ook in 2018 zijn er volop tentoonstellingen en evenementen gratis te bezoeken. Van verschillende activiteiten rond 200 jaar Scheveningse badcultuur tot de viering van het Chinees Nieuwjaar. Staedion zette de leukste uitjes voor u op een rij.

Expositie over de Haagsche dierentuin

Donderdag 1 februari 2018 t/m zaterdag 31 maart van 10.00 tot 16.00 uur
Provinciehuis, Zuid-Hollandplein 1

Wist u dat er middenin de Haagse binnenstad ooit een dierentuin heeft gestaan? Op de plek waar nu het provinciehuis van Zuid-Holland staat, stond van 1863 tot 1968 de Haagsche dierentuin. De provincie brengt de dierentuin opnieuw tot leven met een kunstexpositie. Tijdens de expositie kunt u werk bekijken uit de provinciale collectie over de Haagsche Dierentuin. Ook is er bijzonder foto- en filmmateriaal te zien.

De collectie bestaat uit ongeveer zo’n 1.200 werken die heel divers zijn qua stijl en techniek. De verbinding met de provincie is de rode draad. De kunstenaars werken of werkten binnen de provinciegrenzen. Zij volgden hun opleiding aan de academies in Den Haag of Rotterdam en lieten zich inspireren door natuur, steden, dorpen of mensen in de provincie Zuid-Holland.

Haagsche dierentuin, foto van Provincie Zuid-Holland
 

Iedere donderdag een orgelconcert 8 februari van 13.05 tot 13.40 uur

H. Antonius Abt Scheveningseweg 233
Altijd willen horen hoe een orgel klinkt? Dat kan iedere donderdag in de H. Antonius Abt. Op deze plek wordt elke week een orgelconcert van een half uur met uiteenlopende programmering gegeven. Deze week de 18e Sonate van Jozef Rheinberger. Kom genieten van het prachtig interieur van de kerk terwijl u naar orgelmuziek luistert!
 

Maak u eigen filmpje over uw herinneringen aan een dagje Scheveningen

Vrijdag 9 februari 09.30 uur tot vrijdag 30 maart 12.00 uur
HIP (Historisch Informatie Punt), Bibliotheek Centrale, Spui 68

In 1818 werd het eerste badhuisje van Jacob Pronk op Scheveningen geopend. Dat is inmiddels al weer twee eeuwen geleden. Onder de titel Feest aan Zee viert Scheveningen dan ook dit jaar 200 jaar badcultuur. Sinds de eerste badgasten het kleine badhuisje bezochten is er veel veranderd. Steeds meer mensen wisten de weg naar Scheveningen te vinden en het vissersdorp groeide uit tot één van de belangrijkste Europese badplaatsen.

De Pier in Scheveningen, fotograaf: Jan Jansen/Haagse gemeentearchief

Het Historisch Informatie Punt is nieuwsgierig naar verhalen en anekdotes van Hagenaars die een dagje naar Scheveningen gingen. Hoe was het in de jaren ’50 en ’60 om naar het strand te gaan? Ging u met de tram of de fiets? Ging u alleen pootjebaden of ook zwemmen? Bleef u ’s avonds ook nog in Scheveningen?

Van verhaal naar Digi-Tale
Deze herinneringen worden in zeven bijeenkomsten van verhaal naar Digi-Tale omgezet. Eerst legt u uw herinneringen vast in een kort verhaal dat maximaal 3 minuten duurt. Vervolgens illustreert u uw verhaal met persoonlijke foto’s, voorwerpen en documenten. Uw geïllustreerde verhaal wordt tot slot vastgelegd in een Digi-Tale, een superkort filmpje. Professionals en vrijwilligers helpen u hier natuurlijk bij!

Vooraf inschrijven
Wilt u meedoen aan deze Verhalentafel in de Centrale Bibliotheek? Schrijft u zich dan van tevoren in voor de zeven bijeenkomsten. Dat kan bij Saskia Kuus, telefoonummer (070) 353 44 42 of stuur een e-mail naar saskia.kuus@denhaag.nl.
 

Ontmoet stadsgenoten tijdens de bijeenkomst ‘De wereld in Den Haag’

11 februari van 14.00 uur tot 19.00 uur Atrium van het stadhuis, Spui 70
In Den Haag wonen en werken veel verschillende mensen met verschillende culturele en etnische achtergronden samen. Bij de stadsbijeenkomst ‘De wereld in Den Haag’ kunt u stadsgenoten ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan, uw ervaringen delen en uw mening geven over de kansen en uitdagingen voor het Den Haag van morgen. Er is een uitdagend programma waar u de culturele diversiteit van Den Haag kunt proeven en beleven. U kunt genieten van presentaties, eten uit verschillende keukens en culturele optredens.

Uw gratis toegangskaarten kunt u bestellen via: info@dewereldindenhaag.nl. Vermeld daarbij uw naam en met hoeveel personen u wilt komen. U ontvangt daarna bericht over het ontvangen van de gratis toegangskaarten. Hierbij geldt vol=vol. Er is plek voor maximaal 500 deelnemers.
 

Groots zandkunstwerk Ringen aan zee

Maandag 12 februari tot 12 april in Scheveningen Bad, Strandweg
Ook op het strand wordt aandacht besteed aan het jubileumjaar in Scheveningen. Speciaal hiervoor worden twee zilverkleurige graafmachines ingezet die het strandlandschap van landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doedens uitgraven. Zij bouwen twintig zandringen van circa 150 bij 300 meter op. Deze ringen staan symbool voor 200 jaar badcultuur. Zand, wind, lucht, water en de graafmachines zorgen ervoor dat het kunstwerk geen dag hetzelfde is.

De zandringen kunt u gratis bezoeken. Daarnaast vinden er rondom het kunstwerk tal van activiteiten plaats variërend van glazen reuze-schelpen van Stichting Landschapstheater en Meer die het verhaal van 200 jaar badcultuur in Scheveningen vertellen; ‘zandgezichten’ van kunstenaar Rikke Munkholm Laursen en de finale van de City Pier Night Walk van Golazo Sports. Voor meer informatie over het programma kunt u kijken op www.feestaanzee.nl.

Zandkunstwerk Ringen aan Zee​
 

Chinees nieuwjaar

Zaterdag 17 februari, 11.00-18.00 uur
Oudjaarsavond zijn de laatste vuurpijlen in uw straat afgestoken. Voor de Chinezen staat op zaterdag 17 februari het nieuwjaar voor de deur. Het jaar van de Hond wordt groots verwelkomd met honderdduizend klappers en siervuurwerk in het centrum van Den Haag. De hele dag is er feest in het stadhuis en in Chinatown. De Chinese leeuwen- en drakendans speelt hier ook een belangrijke rol in. De draak staat bekend als symbool voor hogere afkomst en macht, de leeuw staat symbool voor geluk en voorspoed. Zorg dat u het spektakel niet mist!

Het programma ziet er als volgt uit:
11:00 Aziatische markt in het Atrium
11:30 Drakendans en vuurwerk op het Spuiplein
12:30 Openingsceremonie en speeches in het Atrium
13:00 Chinese muziek en dans in het Atrium
18:00 Einde van het programma

Meer informatie kunt u vinden op de www.chineesnieuwjaar-denhaag.nl.Chinees Nieuwjaar in Chinatown in het centrum van Den Haag