Duurzamer wonen dankzij zonnepanelen in Ypenburg

10 oktober 2019

Duurzaamheid. Je kunt geen krant openslaan of het woord springt vanaf elke pagina. Hoe je het wendt of keert: iedereen is ermee bezig. De Zweedse scholiere Greta Thunberg brengt de gemoederen aardig in beweging, dat is duidelijk. Maar voor René Smidt is duurzaamheid al veel langer de dagelijkse realiteit.

“De milieubeweging roept al heel lang dat het anders moet, maar de meeste mensen hadden daar zoiets bij van ‘laat ze maar sputteren’. Ja, ook ik hoor. Maar je ziet nu toch meer en meer dat er een ommezwaai gaande is. En dat we nu moeten aanpakken, in het belang van onze kinderen en kleinkinderen. We zijn nog niet te laat. Ja ik sta in de wijk en ook in mijn kennissenkring wel een beetje bekend als duurzaamheidsfreak. Ik loop niet met spandoeken over straat hoor, maar ik leg wel graag aan mensen uit wat ik doe om duurzaam te zijn.”
 

Omslagpunt

“Je hoort mensen vaak zeggen: ik betaal al genoeg belastingen, laat de overheid de boel maar regelen. Ik geloof daar niet in. Ik denk dat we elkaar nodig hebben. Burgers, overheid en het bedrijfsleven. Samen het probleem te lijf, niet de burger voor alles op laten draaien. Nou was ik altijd al wel milieubewust bezig; ik lette op verpakkingen en ik scheidde mijn afval. Maar een paar jaar geleden kwam er toch een omslagpunt toen ik de energierekening eens bekeek. De kosten van stroom rijzen de pan uit, zeker met de hogere btw. Elk jaar wordt het alleen maar meer.”

“Bezuinigen op energie, hoe doe je dat. Nou ja zoals zoveel mensen begon ik met spaarlampen en zo. Je moet weten dat we in Ypenburg grootverbruikers van elektriciteit zijn: deze wijk is als een van de eerste in Nederland helemaal gasloos aangelegd. Op dat gebied zijn we dus al pioniers. Die energietransitie hebben we al gehad. Maar goed: als je alles met elektra doet betekent dat forse stroomrekeningen. Stadsverwarming is op zich best milieuvriendelijk maar ook duur. Duurder dan gas, dat zeker. En bezuinigen op stadsverwarming, nou vergeet het maar, daar kom je met Eneco niet uit. Dan zit er weinig anders op dan de thermostaat een paar graadjes omlaag te draaien en een warme trui aan te trekken.”
 

Een euro per dag

“En toen kwam Staedion begin dit jaar met het aanbod om ook huurders in staat te stellen zonnepanelen te plaatsen. Wat heel bijzonder schijnt te zijn bij huurwoningen. Daar besloot ik meteen op in te gaan, samen met vier andere mensen in ons rijtje. Vier anderen deden het juist niet. Nou goed, we kregen dus tien op het dak, daarvoor betalen we 2 euro per maand per paneel aan servicekosten. Dus da’s 20 euro per maand. Er werd een schatting gemaakt dat we netto 365 euro per jaar konden besparen, een euro per dag dus. Op zich geen wereldbedrag maar mij gaat het vooral ook om het milieu, niet alleen de eigen portemonnee.”

“Weet je wat leuk is: ik heb een app gevonden van een Chinees bedrijf, dat me ter plekke laat zien hoeveel de zonnepanelen opleveren en hoeveel geld dat scheelt. Je kunt zelfs doorrekenen hoeveel bomen je bespaart, en hoeveel CO2 dat is. Op een bewolkte dag als vandaag is het niet zo veel hoor, iets van 500 watt. Daar kun je de lampen van laten branden maar meer ook niet. Op dagen met heel veel zon levert het veel meer op, zo veel dat we dat terug verkopen. Ik heb zelfs een spreadsheet gemaakt waarin ik elke dag de opbrengst bijhoud. Ja, ik vind dat nou eenmaal leuk.”
 

Kanttekeningen

“Overigens heb ik ook nog wel wat kanttekeningen hoor, schrijf die vooral ook op. Het is bijvoorbeeld jammer dat zo’n gebruiksapp niet standaard meegeleverd wordt. Want juist dat maakt het inzichtelijk wat je gebruikt en wat je bespaart. Staedion had bij levering beloofd dat het makkelijk zou worden om te volgen wat de zonnepanelen doen, maar dat is dus niet zo. En verder hoor ik uit Leidschenveen, waar veel meer mensen zonnepanelen hebben, dat het op zonnige dagen niet lukt om energie terug te leveren, omdat het stroomnetwerk van Tennet die capaciteit niet aankan. Dat is toch zonde. Het is dus wel zaak om het stroomnetwerk eerst overal op peil te brengen.”