Persbericht

Rookmelders voor elke woning van Staedion

Foto

Staedion vindt het belangrijk dat haar bewoners veilig kunnen wonen. Brand in huis kan veel schade en leed veroorzaken. Daarom worden vanaf heden rookmelders geplaatst in elke woning die nog geen rookmelders heeft. Ook worden alle rookmelders ouder dan 2 jaar vervangen door een nieuwe rookmelder. Vandaag was de ondertekening van de raamovereenkomst met de drie leveranciers (Bevico, Roessen Roessen en Synorga) die dit de komende jaren voor ons gaan uitvoeren.

Brandveiligheid staat voorop

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion: "Staedion neemt de veiligheid van haar bewoners zeer serieus. Wij zetten ons in voor verantwoorde brandveiligheid. Hieronder verstaan we dat onze gebouwen voldoen aan de voorschriften met betrekking tot brandveiligheid uit het Bouwbesluit 2012. En het aansporen van onze bewoners/huurders tot meer brandveiligheidsbewustzijn en brandveilig gedrag. Daarnaast gaan we ook rookmelders plaatsen in elke woning die nog geen rookmelder heeft en alle oudere rookmelders vervangen. Het plaatsen van rookmelders gebeurde al bij mutatieonderhoud en servicecontractonderhoud maar naar aanleiding van aangescherpte wet- en regelgeving pakken we dit nu projectmatig aan.

Tijdens je slaap, ruik je niets

Vanaf 1 juli 2022 is het namelijk verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. De rookmelderplicht geldt al jaren in een nieuwbouwwoning. Vreemd eigenlijk want brand maakt geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je namelijk niets. En je wordt dus niet wakker van de rooklucht. Daarom gaan we vooruitlopend op de nieuwe wetswijziging rookmelders plaatsen. De rookmelders detecteren de rook en geven een luid alarm waardoor je wakker wordt. Je gehoor werkt namelijk nog perfect wanneer je slaapt. Daarom vinden wij het belangrijk dat al onze woningen zijn voorzien van rookmelders. Zo zorgen we ervoor dat onze bewoners (nog) veiliger kunnen wonen."