Tips & advies

Hoe voorkom je verspreiding van legionella

Een kraan waar water uit komt

Tijdens je vakantie gebruik je geen water. De kans bestaat dan dat de legionellabacterie zich kan verspreiden en je kan daarvan ziek worden. Lees hier hoe je de kans op deze bacterie kan verkleinen.

Niets is lekkerder na een lange reis terug van je vakantiebestemming in je eigen badkamer onder de douche of in bad te stappen. Toch is het verstandig om eerst even de kranen een paar minuten door te spoelen vóór gebruik. Als kranen een tijd niet worden gebruikt en water langere tijd stilstaat, is dat bij warmere temperaturen een ideale voedingsbodem voor de legionellabacterie.
 

Wat is legionella?

Deze bacterie komt voor in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater. De legionellabacterie is pas gevaarlijk als hij zich vermenigvuldigt en via druppels waternevel in de lucht komt die je inademt. Water vernevelt bijvoorbeeld in een douche of een stoombad. De legionellabacterie vermenigvuldigt zich wanneer de temperatuur van het water tussen de 20 en 50 graden Celsius is of lange tijd stilstaat.

Besmetting met legionella gebeurt via de longen. Je kan alleen besmet raken als je de besmette druppels waternevel inademt. De bacterie kan in het ergste geval een ernstige longontsteking veroorzaken. Bij de legionella griep heeft men alleen last van koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Meestal gaat deze ziekte zonder behandeling na enkele dagen vanzelf over.
 

Wat doet je eraan?

Als je een week of langer de kranen in en om je huis niet hebt gebruikt, laat je één minuut alles doorlopen. Van je tuinslang tot de douchekraan. Zorg dat je de douchekop in een emmer onder water neerlegt zodat de nevel niet vrijkomt. Ook helpt het om luchtbevochtigers in je woning neer te zetten. Hiermee houd je de luchtvochtigheid in huis op een gezond niveau. Ongemakken als droge ogen, hoesten en concentratieproblemen voorkom je met een luchtbevochtiger. Vul deze met gekookt en afgekoeld water. Het is belangrijk om het reservoir regelmatig te reinigen en ontkalken. Het water moet je minimaal één keer per week verversen.

Bekijk meer tips over het voorkomen van legionellabesmetting op gezondwonen.nl.