Archipelbuurt

Wijk

Op deze pagina vind je informatie over de Archipelbuurt. Wat maakt de wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees ook de laatste nieuws over de wijk.

Archipelbuurt - kaart

Een van de oudere wijken van Den Haag is de Archipelbuurt. De wijk wordt ook Indische Buurt genoemd. De straten zijn genoemd naar eilanden in Indonesië. In 1860 begon de bouw op duingrond. De Kerkhoflaan, de Javastraat en de Koninginnegracht vormen de grens. Er staan veel statige huizen van baksteen met witte versieringen. Die stijl was in die tijd populair.

Verrassingen zijn er ook. Verspreid in de wijk liggen veel knusse hofjes, zoals de Mallemolen en Schuddegeest. Heel anders is de nieuwe buurt aan de andere kant van de wijk. Daar ligt het Burgemeester de Monchyplein, met strakke hoogbouw om een binnenplaats met vijvers. In de winter wordt daar druk geschaatst.

De Archipelbuurt ligt dicht bij het centrum. Maar om te winkelen hoef je de wijk niet uit. Ga naar de Frederikstraat of de Javastraat. Deze levendige winkelstraten bieden werkelijk alles wat je kunt bedenken. Zoek je groen? Steek dan de Kerkhoflaan over. Daar struin je door de duinen van de Scheveningse Bosjes. Voor iets bijzonders loop je de wijk uit naar de Zeestraat. Daar kun je ook duinlandschap zien, maar dan binnen. Want het Panorama Mesdag toont de duinen bij Scheveningen, geschilderd in 1881. Een mooie ervaring.

In de Archipelbuurt zetten Staedion en haar huurders zich in voor de wijk. Wil jij ook meedoen, meedenken en meebeslissen voor jouw woongebouw en buurt?
Twee bewoners in gesprek onder parasol

Artikelen over deze wijk