Mijn Staedion

Terug

Veelgestelde vragen plaatsen rookmelders

Staedion vindt het belangrijk dat u veilig kunt wonen. Brand in huis kan veel schade en leed veroorzaken. De meeste slachtoffers bij een brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van rooklucht. Een rookmelder geeft tijdig een luid signaal die u wakker maakt als er brand is. Daarom gaat Staedion vanaf de zomer van 2021 rookmelders plaatsen in elke woning die nog geen rookmelders heeft. Ook worden alle rookmelders ouder dan 2 jaar vervangen door een nieuwe rookmelder. De rookmelders worden geplaatst door onze leveranciers Bevico, Roessen & Roessen en Synorga. De rookmelder die wordt geplaatst is van FireAngel.
 
Meer informatie en uitleg over rookmelders leest u in de veelgestelde vragen.

Wanneer worden de rookmelders bij mij geplaatst?

Voor het einde van 2022 plaatsen we in alle woningen die nog geen rookmelder hebben, een rookmelder. Hierna gaan we aan de slag met het vervangen van oudere rookmelders. Wanneer uw woning aan de beurt is, ontvangt u een brief. Hierin staat hoe de leverancier contact met u opneemt om een afspraak te maken. U hoeft hier niet zelf een afspraak voor te maken.

Kan ik eerder een afspraak maken om rookmelders in mijn woning te plaatsen?

Nee, dat is niet mogelijk. U ontvangt een brief wanneer uw woning aan de beurt is.

Ontvang ik 1 of meer rookmelders?

De monteur kijkt als hij in uw woning is hoeveel rookmelders uw woning nodig heeft. Dit kan per woning verschillen.

Hoe kan ik mijn rookmelder onderhouden?

Het is belangrijk dat u uw rookmelder goed onderhoud. Dit verlengt de levensduur van de rookmelder en voorkomt vals alarm. 

 • Test uw rookmelder een keer per maand. Dit doet u door op de test- en pauzeknop te drukken die u onderaan de rookmelder vindt. U moet bij het testen een duidelijk alarmsignaal horen en het rode lampje moet knipperen. Doet de rookmelder het niet? Neem dan contact op met FireAngel via nummer 0800 - 3111 111 of mail naar klantenservice@fireangeltech.com.
 • Maak de rookmelder schoon. Zuig de rookmelder ongeveer elke 3 maanden schoon met het kleine borsteltje (opzetstuk) van uw stofzuiger.

Gaat u klussen? Bescherm uw melder! Als u gaat klussen dan kan er stof vrijkomen. Het is daarom belangrijk om uw melder te beschermen. U kunt de rookmelder eenvoudig losdraaien. De rookmelder bewaart u in een plastic zak. Vergeet niet de rookmelder terug te plaatsen na het klussen.

Mijn rookmelder geeft een vals alarm. Wat moet ik doen?

Rookmelders reageren soms op kookdampen of stof. Als u weet dat het een vals alarm is dan kunt u de rookmelder tijdelijk uitzetten. Dit doet u door op de test- en pauzeknop te drukken die u onderaan de rookmelder vindt. De rookmelder gaat nu uit. Stofzuig de rookmelder. De rookmelder schakelt zichzelf na 10 minuten weer in. Blijft de rookmelder een vals alarm geven? Neem dan contact op met FireAngel via nummer 0800 - 3111 111 of mail naar klantenservice@fireangeltech.com.

Mijn rookmelder heeft een storing of werkt niet. Wat moet ik doen?

Is uw rookmelder van FireAngel? Volg dan onderstaande stappen.

 • Maak de rookmelder eerst schoon met het kleine borsteltje (opzetstuk) van uw stofzuiger.
 • Werkt de rookmelder nog steeds niet? Haal dan de rookmelder eraf door hem los te draaien.
 • Bel naar de klantenservice van FireAngel op nummer 0800 - 3111 111, mail naar klantenservice@fireangeltech.com of vul het garantieformulier in op www.fireangel.nl/garantie.
 • Geef het type en serienummer van de rookmelder door. Deze vindt u onderop de rookmelder.
 • Van FireAngel ontvangt u een nieuwe rookmelder per post.
 • De nieuwe rookmelder draait u zelf weer vast.

Kijk voor meer informatie over de rookmelder op www.fireangel.nl.
 
Heeft u een andere rookmelder?
Controleer of de batterijen nog werken. Heeft u de batterijen vervangen en de rookmelder werkt niet? Neem dan contact met ons op via 088 - 24 23 000. Vraag naar de afdeling Intake & Planning.  

Hoe voorkom ik brand in huis?

U moet er niet aan denken: brand in huis. Zelfs een kleine brand kan veel schade en leed veroorzaken. Gelukkig kunt u met een paar simpele maatregelen veel doen om brand te voorkomen. Staedion zet de belangrijkste tips voor u op een rij.

Veiligheid in huis

 • Hang meerdere rookmelders op in de buurt van de slaapkamers en in de gang of overloop. Test de rookmelders regelmatig of ze het nog doen en controleer de batterij.
 • Zorg dat u weet wat de beste vluchtroute is in uw huis en/of woongebouw.
 • Zet geen losse spullen op de trap, in de hal of bij de (nood)uitgang van uw huis en/of woongebouw. Zorg er ook voor dat uw scootmobiel de vluchtroute niet blokkeert in uw huis en/of woongebouw. 
 • Laat uw cv-ketel op tijd schoonmaken en controleren. U krijgt hiervan bericht van onze monteur. Zorg er ook voor dat de ruimte rondom de cv-ketel vrij is van brandbare materialen. Dit geldt ook voor de meterkast.
 • Haal pluisjes uit de filter van de wasdroger.
 • Zorg voor een schone afzuigkap.
 • Zorg dat lucifers en aanstekers uit de buurt van kinderen liggen.
 • Zet elektrische apparaten zoals de tv en computer altijd helemaal uit als u gaat slapen of niet thuis bent.
 • Laad elektrische apparaten zoals telefoons, laptops, tablets en scootmobielen alleen op als u erbij en wakker bent. Gebruik voor het opladen alleen de originele lader en laat geen laders in het stopcontact zitten.
 • Haal bij onweer en langdurige afwezigheid stekkers van elektrische apparaten uit stopcontacten.
 • Zet spuitbussen nooit in de zon.
 • Laat een warm strijkijzer nooit onbeheerd achter.
 • Wees voorzichtig met licht ontvlambare materialen zoals benzine of spiritus. En berg deze op in een goed geventileerde ruimte zoals een schuur, garage of berging.
 • Rook nooit in bed. Dit is erg gevaarlijk
 • Sluit altijd al uw binnendeuren als u gaat slapen. U heeft dan bij brand meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden.
 • Gebruik een kookwekker bij het koken. Zo vergeet u de pan op het vuur niet.
 • Houd het fornuis vrij van brandbare spullen. Zet bijvoorbeeld de keukenrol niet vlak naast het gasfornuis.

Meer tips over brandveiligheid lees je op de website van de brandweer.

Bel bij brand altijd 112!