Bewonersverhaal

Verrassingsdiner: lekker eten en nieuwe mensen ontmoeten

Quote Ruben en Odete

Het is woensdagavond 4 oktober, en tientallen huurders van Staedion genieten van een verrassingsdiner bij de Participatie Keuken. Het is gezellig, er wordt zelfs gedanst en het eten is heerlijk. We geven een indruk van dit feestje, dat Staedion organiseerde met de stichting Anton Constandse.

Het is bijna half 6 en de genodigden zijn binnen. Er zijn huurders en medewerkers van Staedion, en medewerkers en cliënten van welzijnsorganisaties en andere partners van Staedion. De huurders die er zijn, zijn actieve bewoners die uitgenodigd zijn door bewonersconsulenten of partners van Staedion, of ze zitten in een bewonerscommissie. In de keuken is het intussen een drukte van belang, want 150 mensen tegelijk te eten geven, ga er maar aanstaan!

Samen eten maakt gelukkig

Iedereen heeft een plekje gevonden aan de ronde tafels. Naast een bekende, of naast een onbekende. En dat is precies de bedoeling, zegt Staedion-bestuurder Gijsbert van Herk bij de opening van de avond: “We zorgen natuurlijk voor woningen, maar het gaat om de bewoners. We vinden het belangrijk dat die elkaar ontmoeten.” Edwin ten Holte is directeur van stichting Anton Constandse, die mensen met psychische problemen ondersteunt. Hij zegt: “Er is veel eenzaamheid en samen eten is dan fijn.” Ben Lachhab van de Participatie Keuken voegt daaraan toe: “Inderdaad, alleen eten is niet leuk, samen eten is veel beter. Er zijn een paar dingen nodig om gelukkig te zijn: een dak boven je hoofd, daar zorgt Staedion voor, en ook muziek, en sport, en... eten!”

Aanschuiftafel

Al snel komt de paprikasoep op tafel. Wil en haar buurvrouw Petra uit Bezuidenhout vinden het nu al gezellig. Petra vertelt: “Ik kom voor het eerst, het is erg leuk.” Wil: “Dit is leuk om mee te maken, om even in een andere omgeving zijn. Er zijn veel ouderen, maar dat vind ik niet erg, ik word ook al 89!” Even verderop zitten Gerda en Loek. Gerda: “Ik heb een leuke tafelgenoot, hoor! We kenden elkaar nog niet, maar we raakten meteen in gesprek. En we kennen allebei Wateringse Veld, daar hebben we gewoond.” Loek zit in het bestuur van de Huurdersvereniging van Staedion. Hij komt hier vaker, vertelt hij: “Op donderdag is er aanschuiftafel bij de Participatie Keuken, daar ga ik altijd naar toe. Dat is ook heel leuk.”

Complimenten aan de kok

Ruben en zijn vrouw Odete zijn er ook. Voor hem zijn er felicitaties, want hij gaat met pensioen en krijgt binnenkort ook een nieuw huis van Staedion. “Wij zijn heel blij! En het is hier heel leuk!” De huisband van Staedion heeft swingende nummers op het repertoire en die brengen ze vol overgave. Of er verzoeknummers zijn? “Ja, Elvis Presley!” roept iemand. En hop, daar gaan de voetjes van de vloer. Ook Rita uit het Regentessekwartier danst mee. Haar man Sital is actief in hun buurt hij vertelt: “Ik verzorg altijd de bloembakken en maak de straat mooi.” Over de avond zegt hij: “Dit is geweldig! Het is een mooie ontvangst en het eten smaakt heerlijk. Mijn complimenten aan de kok en de vrijwilligers!” Rita vertelt: “Ik hou van dansen. En we hebben gezellig gesproken met de mensen aan onze tafel. Ja, heel leuk, dit.”

Keukentje gewit

Cokkie is samen met haar man Ben van de partij. Ben vertelt: “Heel gezellig dat ze dit organiseren. Ik heb respect voor de mensen die dit doen. Het is erg leuk om andere mensen te ontmoeten. Wij wonen al 30 jaar in de flat hierboven. Ik ben actief voor de flat, ik houd het een beetje schoon. Ik ruim papier en hondenpoep op en meld het als de lift stuk is of een lamp het niet meer doet. Mensen komen naar me toe en dan help ik ze. Voor mijn buurvrouw heb ik pas haar keukentje gewit.”

Bijna alles op

Ook de Hindoestaanse woongroep Shanti Bhawan is vertegenwoordigd. De dames Nirmala, Nita en Indra genieten van het toetje: een abrikozentaartje. Indra zegt: “Vorig jaar was ik er ook, het is heel gezellig met al die mensen en de muziek. Fijn om er even uit te zijn en wat contact met anderen te hebben. En het eten is lekker!” Terwijl de band ‘O, O, Den Haag’ speelt en er flink meegezongen en gezwaaid wordt, zit Thea uit Transvaal het allemaal te bekijken. “Nee, dansen doe ik niet, ik zit hier lekker rustig te genieten. Net heb ik gezellig met mijn tafelgenoten gekletst. Ik ben via Wijkz gekomen en ben hier voor het eerst. Het eten was lekker, ik heb bijna alles op. Ja, het is erg leuk.”

Het diner wordt afgesloten met een kopje koffie met een lekkere bonbon. En dan is het tijd om naar huis te gaan en krijgen de aanwezigen nog een leuke plant mee. Intussen wordt er in de keuken al druk opgeruimd. Iedereen kijkt er met een warm gevoel op terug. Volgend jaar weer!