Typisch Haags

Quiet: lawaai voor stille armoede

Vrijwilligers en deelnemers stichting Quiet

Quiet is het Engelse woord voor stil. Veel mensen die in armoede leven zijn daar stil over. In Den Haag is de stichting Quiet actief die zich op verschillende manieren inzet voor mensen met een krappe beurs.

“Als verpleegkundige heb ik corona opgelopen in de eerste golf en sindsdien ben ik uitgeschakeld door long covid,” vertelt Gabriëlle tijdens de inloopochtend van Quiet in Transvaal. “Voor ik het wist, zat ik ook financieel in de puree. En dit kan iedereen overkomen.”

Bij de Voedselbank hoorde ze van Quiet. “Ik heb me meteen als lid ingeschreven en kom nu bijna elke week. Het is gezellig. En de mensen hier verwijzen elkaar naar dingen die we anders niet zouden weten. Ook kan ik hier mijn ei kwijt, zonder de reacties die je op social media ziet: het is je eigen schuld dat je geen geld hebt, of: je bent vast te lui om te werken. Hier bij Quiet voel ik me gehoord en begrepen, dat is heel fijn.”

Vertrouwen als basis

Quiet wordt steeds bekender. Dat is maar goed ook, want de stichting heeft veel te bieden. Tine Strous van Quiet Den Haag vertelt: “Ons belangrijkste doel is dat mensen met weinig geld hier kunnen ontstressen. Bijvoorbeeld door met elkaar te praten op de inloopochtend, maar ook door leuke dingen te doen die bedrijven en sponsors mogelijk maken.”

“We richten ons op 3 V’s. De eerste V is van vertellen. Mensen kunnen hier hun verhaal kwijt zonder dat er wordt geoordeeld. De tweede V is van verzachten. Met aanbiedingen brengen we lichtpuntjes in het zware bestaan. En de laatste V is eigenlijk de belangrijkste: versterken. Hier kunnen mensen als vrijwilliger uitproberen wat ze goed kunnen. Bij een werkgever ligt daar meteen druk op, maar dit is een zachte omgeving waarin mensen in hun eigen tempo op gang kunnen komen. Soms leidt dat zelfs tot een betaalde baan. En onze leden doen ook graag iets terug. Onder dit alles ligt vertrouwen, eigenlijk de vierde V. Je hoeft hier bijvoorbeeld niet je administratie te laten zien als je je inschrijft.”

Van Quote naar Quiet

Quiet is ontstaan in Tilburg. Sociaal ondernemer Ralf Embrechts bracht daar in 2013 de eerste Quiet 500 uit, een ‘armoedeglossy’. Dit was een parodie op het tijdschrift Quote 500, waarin rijken de hoofdrol spelen. De Quiet 500 werd toegestuurd aan de 500 rijkste Nederlanders uit de Quote 500. Vervolgens gaven 2 van deze miljonairs geld om in 2015 de stichting Quiet te starten. Die maakt lawaai voor stille armoede. Inmiddels is Quiet in 12 plaatsen actief, sinds een jaar ook in Den Haag. Quiet heeft leden, die ‘members’ worden genoemd. Bedrijven en fondsen doneren geld, en sponsors bieden gratis producten of diensten aan. Denk aan een fietsreparatie of de donatie van onverkochte spullen. Bij de inloopochtend in Den Haag wordt er bijvoorbeeld brood uitgedeeld van Bakkerij Victor Driessen. Het wordt dankbaar aangenomen.

Geluksmomentjes

Dankzij de sponsors kan Quiet geluksmomentjes bieden, zegt Tine. “Onze leden kunnen bijvoorbeeld gratis naar bepaalde voorstellingen, zoals in Amare, een sponsor van ons. Binnenkort kunnen ze naar Jandino Asporaat, die ambassadeur is van Quiet. Of ze krijgen gratis iets lekkers bij een restaurant. Zo heeft restaurant De Boterwaag pas al onze leden uitgenodigd voor koffie met gebak. Ook kunnen de members spullen krijgen. De donaties sluiten aan bij de behoeften die onze members kenbaar maken in het intakegesprek.”

Vrijwilliger

Sinds 3 maanden komt Fouzia met haar vriendin Sabah naar Quiet. “Het is gezellig. We praten over van alles, en hier kun je je verhaal kwijt. Dat is belangrijk.”

Jethro is een van de allereerste members van Quiet Den Haag. “Ik heb een Wajong-uitkering, want ik ben als jongere afgekeurd voor werk. Ik kreeg financiële problemen en kwam in de schuldsanering. Sinds mijn scheiding ging het fout. Het gebeurt ineens en dan zit je klem. Ik heb veel met instanties te maken gehad, en nog steeds, en daar heb ik mijn buik van vol. Bij Quiet voel ik me goed. Ik ben vrijwilliger bij de koffieochtenden en bij andere activiteiten. Hier vind ik het heerlijk!”

Meer weten?

Op www.quietdenhaag.nl staat alle informatie over donateur, sponsor, vrijwilliger of member worden. Inloopochtenden zijn op dinsdag op de Scheepersstraat 136 en op vrijdag aan Het Zicht 76, beide dagen van 10:00 tot 12:00 uur.

Deelnemers en vrijwilligers van stichting Quiet

Uitgelicht

Bieb transvaal

Meer over Transvaalkwartier

Wat maakt deze wijk uniek en wat is er allemaal te doen? Lees het op deze pagina.