Het energielabel

Het energielabel voor woningen laat zien hoe zuinig je huis is. Lees hier meer informatie over het energielabel en hoe je er één kunt aanvragen.

Wat is het energielabel?  

Het energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig je woning is als je deze vergelijkt met een zelfde soort woning. Dit gebeurt met energieklassen: A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig).  

Hoe wordt het energielabel berekent?  

Om het energielabel te berekenen, wordt er naar verschillende gegevens van het huis gekeken. Bijvoorbeeld naar hoe oud het huis is en wat voor soort woning het is (appartement of rijtjeshuis). Maar ook hoe goed het huis is geïsoleerd en hoe het huis wordt verwarmd. Zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen of niet. Er wordt voor de berekening gekeken naar gemiddelden om de woningen goed met elkaar te vergelijken.

Verschil energielabel en energiegebruik  

Er is een verschil tussen het energielabel en energieverbruik. Het energielabel geeft aan wat het gemiddelde energiegebruik van een woning is. En dus niet hoeveel energie je echt verbruikt. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoeveel mensen er in de woning wonen. Maar ook hoeveel water en energie je verbruikt. Hoe hoog je de thermostaat zet en of je alle kamers verwarmt of niet. En of je de verwarming uitzet als je niet thuis bent. Lees deze tips om energie te besparen.

Ik twijfel over het energielabel  

Om het energielabel te bepalen wordt er gekeken naar vaste onderdelen. Zo telt bijvoorbeeld tocht niet mee bij het berekenen van het energielabel. Juist dit kan ervoor zorgen dat jij het koud in huis hebt. Misschien twijfel je aan je energielabel. Ook de Woonbond heeft naar de twijfels van huurders over het energielabel gekeken. Terwijl in 2021 93% van de nieuw afgegeven energielabels klopt. Op hun website kan je hier meer over lezen.

Nieuwe beoordeling energielabel

Via MijnOverheid kan je een energielabelrapport downloaden. Daarop staat aangegeven hoe het energielabel van je woning is bepaald. Als je denkt dat deze gegevens niet kloppen, geef dit dan aan ons door. Eventueel kan je ook foto’s opsturen. We beoordelen dan of een nieuwe berekening van het energielabel nodig is. 

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

Tekening van twee pratende mensen onder een parasol

Hulp nodig? Neem contact op!

Heb je vragen of heb je hulp nodig. Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.