Huurverlaging

Huurders met een laag inkomen en een hoge huur kunnen ook in 2023 een lagere huur krijgen. Kom jij hiervoor in aanmerking? Hieronder lees je de regels.

Lukt het je niet om de huur te betalen?

Neem contact met ons op. Hoe eerder je laat weten dat je problemen hebt met het betalen van je huur, hoe beter we je kunnen helpen.

Dit jaar hebben huurders met een laag inkomen en een hoge huur recht op een lagere huur. Dat staat in de wet. Huurders die recht hebben op deze eenmalige huurverlaging krijgen bericht in mei. Krijg je geen bericht? En heb jij wel een laag inkomen? Dan kan je zelf huurverlaging aanvragen. 

Hieronder vind je meer informatie over de eenmalige huurverlaging en hoe je dit kan aanvragen.

Krijg ik huurverlaging?

Je krijgt de eenmalige huurverlaging in de volgende situatie:

 • Je woont op 1 maart 2023 in jouw sociale huurwoning.
 • Jouw huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand.
 • Je woont alleen en jouw inkomen was lager dan € 23.250 per jaar in 2021. Of € 24.600 als je AOW krijgt. 
 • Je woont alleen en jouw inkomen was de afgelopen 6 maanden niet hoger dan € 11.625. Of € 12.300 als je AOW krijgt. 
 • Je woont met 2 of meer personen en jouw inkomen is lager dan € 30.270 per jaar in 2021. Of € 32.730 als je AOW krijgt.
 • Je woont met 2 of meer personen en jouw inkomen was de afgelopen 6 maanden niet hoger dan € 15.135. Of € 16.365 als minimaal 1 persoon AOW krijgt. 

Klik op de button hieronder om te zien of je recht hebt op een lagere huur.

Had jij de afgelopen 6 maanden een laag inkomen? En heb je geen bericht gekregen in mei?  Vraag zelf huurverlaging aan.

Bekijk of je recht hebt op huurverlaging. Heb je misschien recht op huurverlaging? Vraag dan zelf de huurverlaging aan. Mail naar info@staedion.nl en stuur de volgende informatie mee. Op de website van de Woonbond vind je een voorbeeldbrief die je hiervoor kan gebruiken

 • Een door jouw ondertekend bewijs over jouw huishouden:
  • totaal aantal personen
  • aantal inwonende kinderen
  • leeftijden van die kinderen
 • Een bewijs van het bruto inkomen over de afgelopen 6 maanden. Van alle bewoners van het huis. Behalve inwonende kinderen tot 27 jaar. Bijvoorbeeld:
  • salarisstroken
  • overzicht van jouw uitkering
  • een verklaring van een boekhouder (als je zzp’er bent).

Moet ik zelf iets doen om huurverlaging te krijgen?

Als je 2021 een laag inkomen had, hoef je niets te doen. De Belastingdienst geeft ons informatie in welk deel jouw inkomen valt. Dit doet de Belastingdienst met jouw inkomen uit 2021. De Belastingdienst vertelt ons niet hoeveel je precies in 2021 hebt verdiend. Heb je recht op de huurverlaging? Dan krijg je in mei vanzelf bericht van ons over de huurverlaging. 

Hoeveel gaat de huur omlaag?

Hoeveel de huur omlaag gaat, is voor iedereen verschillend. We verlagen de kale huur naar € 575,03 per maand.  

Welk deel van de huur wordt verlaagd? 

Krijg je huurverlaging? Dan verlagen wij de kale huur. Dit wordt ook wel 'netto huur' genoemd. Let op: de huur dat je maandelijks aan Staedion betaalt kan hoger zijn dan jouw kale huur. Je betaalt ook kosten voor bijvoorbeeld schoonmaak of verlichting in algemene ruimtes. Deze kosten tellen niet mee in de huurverlaging.

Heeft de huurverlaging invloed op de huurtoeslag die ik ontvang?

De huurtoeslag is afhankelijk van jouw inkomen, hoeveel personen er in huis wonen en de hoogte van de huur. Het kan dus zijn dat je na de huurverlaging minder huurtoeslag krijgt. Het doel van de wet is wel dat je erop vooruit gaat. De overheid verwacht dat jouw netto huur ongeveer met 20-25 euro daalt per maand. Let wel op dat je de aangepaste huur zelf doorgeeft aan de Belastingdienst.

De buurman krijgt wel huurverlaging maar ik niet. Hoe kan dat?

Huurprijzen van huizen die op elkaar lijken, kunnen (sterk) verschillen. Bijvoorbeeld doordat mensen met andere afspraken zijn gaan huren. En/of omdat er binnen de huizen kleine en grote verschillen zijn. Het kan ook dat je buren een ander inkomen hebben. Of met meer personen in een huis wonen.

Wat gebeurt er als ik volgend jaar weer meer ga verdienen? Of als ik met meer of minder personen ga wonen? Wordt de huurverlaging dan teruggedraaid?

De huurverlaging kan niet teruggedraaid worden als je meer gaat verdienen. Of met meer of minder personen gaat wonen. Let op: de servicekosten worden mogelijk wel aangepast tijdens de jaarlijkse huuraanpassing. Dit kan dus betekenen dat jouw huurbedrag wel iets hoger kan zijn.

Wat is een geliberaliseerd huurcontract? En waarom kom je dan niet in aanmerking voor de huurverlaging?

Dit is een huurcontract van een vrijesectorwoning. De wet eenmalige huurverlaging is alleen voor huurders die in sociale huurhuizen van corporaties wonen.

Uitgelicht

Tekening van twee pratende mensen onder een parasol

Hulp nodig? Neem contact op!

Heb je vragen of heb je hulp nodig. Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.